Octová sóda bikarbóna
               

Octová sóda bikarbóna

Dátum: 04.07.2008  |  Autor: Michael  |  Kategória: nekategorizované

Je veľmi zábavné pozorovať, čo sa deje, ak zmiešame sódu bikarbónu s octom. Kvapalina začne bublinkovať a ak do nej pridáme niekoľko kúskov naftalínu, výsledky budú pozoruhodné.

 

Počas tejto chemickej reakcie sa uvoľňuje plyn, ktorý obsahuje uhlík. Tento plyn je zložený z atómu uhlíka a z dvoch atómov kyslíka (CO2). Vo veľkom množstve ho nachádzame aj v zemskej atmosfére. Pri dýchaní ho vydychujú i naše pľúca. A dokonca, všetko, čo horí (drevo, petrolej, atď.) vylučuje oxid uhličitý. Tento plyn je však aj trochu nebezpečný.

Napríklad, pes nemôže žiť, kde je obsah CO2 vo vzduchu väčší ako 30%. CO2 je bezfarebný a bez zápachu – o to ťažšie ho možno identifikovať. Je jeden a pol krát ťažší ako vzduch, preto sa ľahko nazhromažďuje v garáži počas chodu motora, v pivnici alebo vo vínnom sklade. V týchto priestoroch sa práve kvôli tomuto plynu mnoho ľudí udusilo. A tu jeden krátky návod ako si CO2 vyrobiť. Ocot a vodu v pomere 1:1 nalejte do pohára. Pridajte polievkovú lyžicu sódy bikarbóny. Zapáľte zápalku a umiestnite ju nad nádobu. Zhasne. Nie je to tak ?

Oxid uhličitý dokáže zahasiť oheň. Okrem iného sa používa v knižniciach na hasenie ohňa, lebo voda by zničila knihy.


Je teda bezpečnejšie, ak si do pivnice, kde zreje víno, vezmete so sebou sviečku: ak zhasne treba ísť ihneď von!