Pes
               

Pes

Dátum: 21.08.2011  |  Autor: Michael  |  Kategória: nekategorizované

Pes je verným spoločníkom. Ak mu dáme šancu, stane sa skutočným členom rodiny. Ako váš tichý dôverník sa bude veľmi rád zapájať do všetkých hier a bude vás všade nasledovať. Je to prejav jeho náklonnosti, dôkaz dôvery...a očakávaní.

Avšak ak vám pes veľa dáva, rovnako veľa aj požaduje. A preto si budete musieť veľmi dobre rozmyslieť, či si ho kúpite alebo nie. Budete sa musieť o neho starať asi dvanásť rokov, chodiť s ním na prechádzky aspoň raz alebo dvakrát za deň a nebudete ho môcť nechať dlho samého.

Pes je spoločníkom človeka už od antického obdobia, kedy si ho človek skrotil. Toto zviera bolo používané nie iba ako spoločník, ale tiež pri poľovaní, ako strážny pes, ovčiarsky pes, bojovník, ťahač saní, bežec atď.

Tieto rôzne úlohy psov a ich početné kríženie človekom počas niekoľkých storočí skončili vytvorením rôznych rás, ktorých anatómia a správanie sú úplne odlišné. Napríklad v severských krajinách musí ťažný pes čeliť zlému počasiu. Ovčiarsky pes nesmie byť voči ovečkám agresívny, ale zároveň musí byť dostatočne silný a odvážny, aby odohnal vlkov a iných dravcov.

Čo sa týka strážneho psa, musí byť pokojný a silný, musí byť učenlivý a nesmie brechať po všetkom, čo sa hýbe. A nakoniec, pre mešťanov, ktorí si želajú mať psa ako spoločníka, vytvorili chovatelia rasy s malou výškou, ktoré sa ľahko chovajú aj v byte.

 

Psy slúžia aj vedcom pri ich vedeckých pokusoch. Sú to pokusy všetkých druhov: lekársky výskum, výskum správania sa, testy počas vesmírnych letov. Takto v roku 1957 poslali Sovieti do vesmíru Laiku, prvého psieho kozmonauta.

Výber a nákup

Výber psa závisí na rôznych faktoroch. Je to len na vás, akú rasu si vyberiete, ktorá najviac vyhovuje vašim predstavám, vášmu životnému štýlu a miestu, kde bývate. Bernardín na vašom malom balkóne na treťom poschodí by asi nebol veľmi šťastným...

Rasa

Existuje asi 300 druhov rás psov: aspoň jedna z nich by vás mala úplne uspokojiť. Stačí sa pozrieť do niekoľkých dobrých kníh, ktoré opisujú rasu, ktorá vás práve zaujíma, aby ste sa o nej dozvedeli všetky jej charakteristiky a aby ste zistili, či je to skutočne tá rasa, ktorá vám vyhovuje. Pretože fyzický vzhľad a správanie sa zvierat podľa rás sa dá zväčša predpokladať, a tiež preto, že niektoré rasy majú skutočne pekných jedincov, ich mláďatá sa dajú pomerne ľahko predať.

Netreba si myslieť, že takto prídete k veľkým peniazom, ale zvyčajne jeden vrh s 5 až 7 šteniatkami vám zaplatí cenu matky a vynahradí náklady na veterinárnu starostlivosť (prehliadky, očkovanie) a taktiež potravu na niekoľko mesiacov.

Samozrejme, že si môžete zadovážiť aj psíka s nie čistou rasou. Napriek tomu, že ho voláme bastard alebo orech, zviera, ktoré vzišlo z kríženia dvoch rôznych rás môže byť takisto vynikajúcim spoločníkom.

Samček alebo samička ?

Je to predovšetkým rozmnožovanie, ktoré je treba brať do úvahy pri výbere pohlavia. Sučka je plodná dvakrát do roka a je tu možnosť, že zakaždým otehotnie.

Ak je vaším cieľom práve rozmnožovanie, žiadny problém. Ak nie, budete ju musieť dať operovať alebo jej zabezpečiť antikoncepciu, teda zabrániť tomu, aby bola plodná.

So samčekom sa spája úplne opačná otázka: žiadna plodnosť, žiadne riziko mláďat...Každopádne samček sa bude pokúšať utiecť z domu, ak v jeho okolí bude nejaká plodná sučka.

Sterilizácia je v obidvoch prípadoch jednoduchým a účinným riešením a zabráni nadmernému premnoženiu psov. Ak dáte vášho psa vykastrovať, aby ste v ňom potlačili jeho neskrotné úmysly utiecť, vaše zviera bude určite pokojnejšie.

Ak chcete dať vaše zviera sterilizovať, musíte ísť k veterinárovi. Čím je zviera väčšie, tým je operácia drahšia. Drahšia je aj operácia sučky, ktorá už bola plodná. U samčeka sú náklady na operáciu nižšie, pretože jeho pohlavné orgány nie sú vnútorné.

Kanadská spoločnosť na ochranu zvierat silno odporúča sterilizáciu vášho zvieraťa, aby sa zabránilo premnoženiu psov. Každý rok prichýli 22 000 šteniatok, z ktorých iba polovica nájde svoj nový domov a ostatné musia byť utratené. Sterilizácia teda rieši tento problém a zabraňuje zbytočnej smrti.

Dlhú alebo krátku srsť ?

Psy s dlhou srsťou vyžadujú väčšiu starostlivosť ako psy s krátkou. Zamyslite sa teda, či máte dostatok času na to, aby ste ho mohli venovať vášmu psovi...a či budete mať vždy chuť na to, aby ste ho česali. Ak je vaša odpoveď nie, vyberte si bez váhania psa s krátkou srsťou.

Jedinec s krátkou srsťou bude viac vyhovovať aj vtedy, ak váš pes bude musieť stráviť väčšinu svojho času vo vnútri. Pes s dlhou srsťou bude nechávať takmer všade svoju srsť, hlavne počas obdobia pĺznutia, teda na jar a na jeseň a vy mu budete musieť zakázať chodiť po kobercoch a kreslách.

Ak však váš verný priateľ bude bývať väčšinu času vonku, bude zlému počasiu odolávať lepšie, ak bude mať dlhú srsť. Počas veľkej zimy je však aj napriek tomu lepšie vpustiť ho dnu, o to viac, že veľmi obľubuje ľudskú spoločnosť.

Vek

Pravdepodobne je najlepšie získať psa v 8. až 12. týždni života. Pes ešte nepozná iného cvičiteľa a nemal čas naučiť sa zlým návykom.

Budete však musieť mať veľkú trpezlivosť a čas, aby ste ho naučili dobrým zvykom. K tomu sa ešte vrátime v časti venovanej výcviku.

Dospelý pes môže byť tiež výborným spoločníkom v tom prípade, keď bol dobre vychovaný a netrpel nijakými vážnymi traumami. Bude oveľa pokojnejší ako šteniatko a neobhryzie nohy nábytku.

Pes a dobré zdravie

Pozorne sledujte a uistite sa, či ste si vybrali psíka s nasledujúcimi vlastnosťami:

-          Jemná a lesklá srsť

-          Koniec ňufáka je vlhký, ale netečie z neho.

-          Oči sú jasné a neslzia.

-          Uši sú vnútri čisté.

Nevyberte si psa, ktorý má chudú hruď a nafúknuté brucho. Nakoniec ešte predtým, ako zviera kúpite, požadujte od predavača písomnú záruku, na základe ktorej bude musieť vziať zviera späť, ak veterinár zistí, že nie je úplne zdravé. Ak predavač tento návrh odmietne, dajte si pozor, pretože riskujete, že vaše zviera nebude šťastné a hravé natoľko, ako si to vy želáte.

Príchod domov

Ste nadšení: malé, zlaté šteniatko práve prichádza k vám. Radosť však nie je opätovaná...Odlúčené od svojej matky, svojich bratov a sestier je v dome úplne vykoľajené. Prvú noc budete počuť, že plače. Aby ste ho utíšili, môžete mu vnuknúť ilúziu prítomnosti jeho mamičky tak, že mu pod postieľku ukryjete mechanický budík (bude to ako tlkot srdca).

Hlavne ho nenechajte, aby spalo s vami, pretože si na to rýchlo zvykne a navyše by vám mohol ocikať posteľ, keď bude vstávať.

Pretože ste si dali tú námahu a urobili ste pre neho malý mäkučký kútik, aj napriek tomu, že si ho ešte neosvojil, prinúťte ho, aby tam zostal aj keď budete z toho rovnako smutní ako on. Na svoj nový domov si rýchlo zvykne, uvidíte.

A aby ste zmierili následky jeho premiestnenia, dávajte mu takú potravu, na ktorú je zvyknuté.

Premiestňovanie

Keď ho porovnáme s mačkou, pes je krehké zviera, hlavne ak je ešte veľmi mladý. Tiež je veľmi pravdepodobné, že keď šteniatko zoskočí zo stola na zem, zlomí si nohu, na rozdiel od mačky, ktorá dokáže „pristáť“ bez zranenia. Nikdy šteniatko neťahajte alebo nezdvíhajte za nohu, pretože to je pre neho veľmi bolestivé. Určite by sa ani vám nepáčilo, keby vám niekto urobil to isté!

Keď si chcete zobrať psa, dajte mu jednu ruku pod bruško a druhú na chrbát pre prípad, že by bol nepokojný. Zdvíhajte ho pomaly bez prudkých pohybov a majte ho oproti vám. Takto sa bude cítiť bezpečne.

Ale pozor! Nervózne šteniatko má sklon k tomu, aby sa pocikalo, hlavne ak sa práve zobudilo.

Keď si váš psík uľaví priamo pod vami, nehrešte ho za to, aj keď ide o vaše čisté nohavice alebo úplne nové šaty. Urobil to nechtiac a iba preto, že bol nervózny. Ak ho vyhrešíte, mohol by si vaše pokarhanie spojiť s tým, že si ho beriete na ruky. Nabudúce ak si ho budete chcieť zobrať hneď ako sa zobudí, nechajte mu určitý čas na to, aby si vykonal svoje potreby.

Ubytovanie

Pes uprednostňuje také miesto, kde môže spať v úplnom pokoji. Ak spí vo vnútri, košík z vŕbového prútia alebo kúsok koberca mu budú veľmi dobre vyhovovať. Ak si vyberiete veľkého odolného psa, ktorý bude spať vonku, bude určite veľmi rád, ak bude mať búdu. Aj napriek tomu by ste ho však počas veľkej zimy mali pustiť dovnútra.

Psia búda

Stavba búdy je pokus hodný malého debrujára. Plány na jeho postavenie nájdete v rôznych knihách a časopisoch, no aby bola búda skutočne komfortná, musíte rešpektovať niekoľko základných kritérií.

Pre vašu pomoc je tu niekoľko rád od Kanadskej spoločnosti na ochranu zvierat, ktoré nájdete v brožúrke „Starostlivosť o psov, ktorí žijú vonku“. K týmto odporúčaniam sme pridali niekoľko osobných myšlienok, z ktorých môžete mať tiež úžitok.

Dôležité sú rozmery búdy. Pretože pes je jediný zdroj tepla, príliš veľká búda by bola veľmi chladná. Avšak ak váš pes už bude dospelý, mal by si v búde vedieť sadnúť bez toho, aby si udrel hlavu o strop.

Aby ste zistili, aké má mať podložka rozmery, odmerajte výšku psa od podlahy až po krk. (Meriame výšku dospelého psa, keď sedí.) Nameranú výšku vynásobte číslom 100, aby ste zistili, akú plochu má mať požadovaná podložka v cm2.

Nepremokavá preglejka 1,25 cm hrubá je najlepším materiálom na konštrukciu búdy, ale aj dosky zo smreka alebo z borovice budú rovnako dobrým výberom. Dajte si záležať na tom, aby vo vnútri nezostali klince a používajte iba netoxické farby. Strecha by mala byť šikmá a mala by byť zároveň aj prístreškom. Ak ju urobíte snímateľnú, uľahčíte si tak jej čistenie. Jedenkrát do mesiaca je nutné vykefovať vo vnútri jej spodok. Otočná strecha namaľovaná z jednej strany čiernou matnou na zimu a z druhej strany bielou lesklou farbou na leto prispeje k udržovaniu stabilnej teploty v búde.

Steny pripevnite k podložke svorníkmi, ktoré umožňujú v prípade potreby demontáž. Snímateľná priečka je veľmi potrebná, pretože počas horúceho obdobia umožňuje cirkuláciu vzduchu.

Naopak, počas studeného obdobia 10 cm vysoký prah na vchode zmenší prievan. Takisto záves z hrubej juty alebo plátna pripevnený o vchod zníži straty tepla.

Búda by mala byť vyvýšená o 15 cm nad povrchom, aby podložka nenavlhla.

Použite aj rovnako vyvýšený vnútorný dvor, aby sa mohol váš miláčik rozvaľovať na suchu aj vonku. Čo sa týka vonkajšieho dvora, odporúča sa nechať medzi platničkami 2 cm, aby sme umožnili lepšiu cirkuláciu vzduchu a lepší odtok vody v prípade dažďov.

Podložka, múry a strecha by mali byť dostatočne odizolované pomocou polystyrénu. Minerálna vlna je nevhodná, pretože čoskoro zvlhne a stane sa neúčinná.

Posledná rada: myslite na to, že počas zimy by mala byť búda umiestnená na slnku mimo dosahu vetrov a že jej vchod nesmie byť otočený na sever, ale na juh. V lete ju treba otočiť opačne.

Potrava

Stravovacie potreby psa sú odlišné od tých, ktoré má človek. Aby bol skutočne zdravý, mal by dostávať takú potravu, ktorá skutočne zodpovedá jeho potrebám. Preto nedávajte vášmu psovi zvyšky jedál a ak mu ich už občas dáte, zamiešajte ich s jeho zmesou.

Na farme Scientifix sa naša kólia Miška vždy stravovala podľa rád Dr. Louise Laliberté-Roberta a vždy mala vynikajúce zdravie. Jej fyzický výkon je stále závideniahodný, aj keď má už 8 rokov. Tu je niekoľko rád, ktoré môžete nájsť aj v knižke Dr. Lalibertého:

-          do ôsmeho týždňa je šteniatko kŕmené svojou matkou,

-          od ôsmich týždňov do troch mesiacov: každý deň tri mäsité jedlá a jedno jedlo mliečne s vločkami pre deti,

-          od troch do štyroch mesiacov: štyri mäsité jedlá, mlieko je nahradené vodou,

-          od štyroch do šiestich mesiacov: tri mäsité jedlá,

-          po jednom roku: iba jedno mäsité jedlo za deň.

Mäsité jedlá musia byť určené pre psov: mäso z konzervy, suchá alebo polosuchá zmes. Šteniatko musí jesť od 79 do 85 g potravy denne na každý kilogram telesnej hmotnosti. Keďže mäso z konzervy obsahuje asi 78% vody, polosuchá potrava približne 34% a suchá zmes asi 10%, je potrebné dávať vášmu psovi viac potravy v konzerve ako suchej zmesi, aby ste dosiahli rovnakú výživnú hodnotu.

Čo sa týka vašich pravidelných každoročných návštev u veterinára, ten vám môže ponúknuť niektoré vitamíny alebo minerálne látky.

Nevhodná potrava

-          Všetky druhy kostí, hlavne slepačie a zajačie: sú veľmi ostré a mohli by prepichnúť stenu zažívacej trubice. Aby ste uspokojili jeho potreby hrýzť, môžete dať vášmu zvieraťu paličky alebo kosť z kravskej kože. Psy to zbožňujú...a nepredstavuje to pre nich žiadne nebezpečenstvo.

-          Surové vajíčka :bielko obsahuje avidín, enzým, ktorý ničí biotín (dôležitý vitamín). Varením sa však avidín ničí.

-          Mlieko: u starších psov môže spôsobiť hnačku. Je však chybné domnievať sa, že mlieko spôsobuje červivosť.

-          Sladkosti a „fast-food“.

Starostlivosť

Už ste si teda vedomí toho, že vášho psíka treba dobre nachovať. Ale aj dostatočná hygiena je veľmi dôležitá na to, aby sa dobre cítil. Nezanedbávajte preto čistotu svojho psa pod zámienkou, že má krátku srsť, že sa nerád češe...alebo, že nemáte čas.

Je nevyhnutné čistiť mu uši v prípade, že trpí parazitmi alebo infekciou. Inak sa však treba vyhnúť dotyku jeho uší, pretože ich má veľmi citlivé. Toto je však veľmi delikátna operácia, ktorú treba nechať na vašich rodičoch, na samotného veterinára alebo špecialistu.

Naopak, vy sami ho môžete česať a kefovať každý druhý týždeň a kúpať (raz alebo dvakrát do roka, ak žije vonku a každé dva až tri týždne, ak žije vnútri).

Zdravie

Čo sa týka zdravia, najlepším poradcom je veterinár. Pravidelné návštevy jeho ambulancie vás naučia, ako správne liečiť vaše zvieratko.

Nestačí ho iba dať povinne zaočkovať, keď je malý a dávať mu jesť každý deň.

Aj napriek vašej dobrej starostlivosti je možné, že vášho psa budú otravovať červy a blchy. Problém s blchami vyrieši kúpeľ v protiparazitnom mydle, ak mu následne dáte na krk obojok proti blchám.

Črevné červy je naopak omnoho ťažšie odstrániť. Ide hlavne o Toxocoru canis alebo ascaris, okrúhle červy, ktoré merajú od 2,5 do 12 cm. Trpí nimi až 80% šteniatok a tento problém je veľmi častý aj u najlepších chovateľov. Je to počas ťarchavosti, keď sa larvy nachádzajúce v svaloch sučky premiestnia do embria.

Silno napadnuté šteniatka sú chudé, ale majú nafúknuté brušká. Je veľmi dôležité vyliečiť vášho psa tak, že ho dáte odčerviť. Veterinár vám určite neodmietne poradiť potrebné lieky.

 

Ak odídete...

Pes obyčajne obľubuje sprevádzať svojho pána v aute. Toho svojho si teda môžete veľmi ľahko vziať so sebou, avšak ak s ním idete do zahraničia, nezabudnite si vziať so sebou aj potrebné potvrdenie o očkovaní a zdravotnom stave psa od vášho veterinára (Medzinárodný zdravotný preukaz). Ak však musíte nechať vášho psa doma, ubezpečte sa, či má čo jesť a piť. Ak odídete na dlhšiu dobu ako 24 hodín, dajte ho niekomu postrážiť.

Výcvik

Nielenže poslušný pes robí veľkú radosť svojmu pánovi, ale zaisťuje si tak aj svoju vlastnú bezpečnosť. Bude tu teda menšie riziko toho, že podbehne pod auto, ak ho naučíte, že má počas každodennej prechádzky chodiť po vašom boku. Keď sa vyzbrojíme trpezlivosťou a keď strávime určitý čas používaním základných techník, je výcvik psov relatívne jednoduchý.

Je potrebné pripomenúť, že jednotlivé cvičenia musia byť časté, ale krátke, a to hlavne pri šteniatkach, aby to pre ne nebolo príliš ťažké. Psychický stav vášho psa je z najväčšej časti ovplyvnený spôsobom, ako s ním zaobchádzate počas dvoch prvých mesiacov jeho života. Potrebuje tichú a pokojnú atmosféru a taktiež veľa lásky. Potrebuje si byť istí, že ste milí a že

Ho máte radi.

Je to práve počas tohto obdobia, keď ho môžete naučiť mať rád kefovanie, cestovanie autom a veterinára. Hlavne nespojte prvé cestovanie autom s injekciou u veterinára...

Medzi 10. a 12. týždňom sa pes učí mať strach. V tomto čase ho pobyt v klietke alebo zlé zaobchádzanie môžu poznačiť na celý život. Ak ho musíte potrestať, robte to s rozhodnosťou, ale nie násilne.

V tomto veku treba vylúčiť všetok traumatizmus: nie je to teda vek, keď sa má dať očkovať alebo keď mu treba odstrihnúť chvost alebo uši.

Po 12 týždňoch začína u psa obdobie učenia sa a spoznávania svojho sveta. Musí sa teda naučiť, že jeho pán je mu nadriadený. Dobrý spôsob, ako mu to dokázať, je vziať si ho na ruky: takto zistí, kto je tu silnejší a bude si to pamätať po celý život. Táto metóda sa ukáže byť užitočná a účinná, keď sa rozhodneme ho naučiť medziam, keď si počas hry začne príliš dovoľovať. U veľkých rás je vo všeobecnosti veľmi dôležité, aby pes veril svojmu pánovi omnoho viac ako sebe.

Čistota

Pred tým než pes dosiahne dvanásty mesiac je prakticky nemožné dosiahnuť, aby bol čistotný. Keď má dva mesiace, môžete ho postupne začať učiť čistote...avšak veľmi jemne. Je potrebné vedieť, že pes vykonáva svoje potreby po zobudení alebo približne 30 minút po jedení. Vezmite ho opatrne na miesto určené na vykonávanie jeho potrieb von z domu alebo na novinový papier umiestnený podľa vášho výberu. Ak dáte na noviny napustené močom šteniatko, možno ho to naučí odľahčovať sa práve tu.

V prípade nehody pokarhajte šteniatko bez toho, aby ste na neho kričali a hlavne bez toho, aby ste ho bili. Ak si urobí svoje potreby na mieste pre to určenom, jemne ho pohladkajte, pričom na neho hovorte nežným tónom.

Poslušnosť

Po dvoch mesiacoch môžete začať s výcvikom, aby ste ho naučili poslúchať: počúvať na meno, ľahnúť, sadnúť, zostať na mieste, aj keď sa vzdialite na niekoľko metrov, nechať sa viesť na vodítku, atď.

Dĺžka jednotlivých cvičení by mala trvať 10 až 15 minút, sprevádzaná pohladením, ak poslúchol a pokarhaním, ak nie. Nikdy však nesmiete ustúpiť. Napríklad ak raz dáte vášmu šteniatku jedlo z vášho taniera, už sa nikdy viac pokojne nenajete. Bude to teda využívať a to tak dlho, ako len bude môcť. Preto mu treba neustále opakovať kategorické „NIE“, až kým sám nepochopí, že vy ste pánom.

Nevolajte psa jeho menom vtedy, ak nesúhlasíte s jeho správaním. Nie je to teda on, koho odmietate, ale jeho správanie. Naopak, neváhajte ho volať jeho menom, ak ho chválite alebo ak mu blahoželáte.

Šteniatko má ešte jeden zlý návyk, ktorý je potrebné odstrániť: skákanie na ľudí. Môžete ho od toho odnaučiť zdvihnutím kolena, keď na vás skočí. Dopadne na chrbát a už to viac nezopakuje. Ešte raz: nedovoľte mu skákať, pretože raz to môžu byť práve šaty vašej mamy alebo hosťa, ktoré zostanú poznačené jeho pazúrmi.

Na zopakovanie: pravidlá pre cvičenie vášho psa sú jednoduché: nikdy neustupujte, odmeňujte šteniatko pohladením a trestajte ho pokarhaním.

Nikdy vášho psa nebite. Raz zbitý pes si myslí, že bude bitý stále, a to z neho obyčajne nerobí dobrého spoločníka. Stále si opakujte, že si omnoho viac želáte psa ako priateľa, než psa pokoreného strachom.

Rozmnožovanie

Pred tým než sa rozhodnete dať spáriť vášho psa, uistite sa, či poznáte niekoho, kto by bol ochotný vziať si šteniatka.

Sučka môže byť oplodnená samčekom dvakrát do roka, to znamená počas obdobia plodnosti. Sučka je vtedy omnoho nervóznejšia a chce ísť stále von. Jej pohlavné orgány sa zväčšia a uvoľní sa z nich niekoľko kvapiek krvi. Desať až dvanásť dní pred začiatkom krvácania je sučka plodná a zostáva tak ešte niekoľko dní.

Prvýkrát je sučka plodná väčšinou okolo ôsmeho mesiaca veku. Každopádne v tomto veku je sučka ešte príliš mladá na to, aby mohla byť spárená, pretože jej fyzický vývin ešte nie je ukončený (to jej nezabráni v tom, aby sa nechala oplodniť samcom v prípade, ak jej pán nebude dosť opatrný namiesto nej). Treba teda počkať pred tým, ako ju dáte spáriť, do druhého alebo ešte lepšie tretieho obdobia plodnosti, kedy sučka dosiahne 18 mesiacov a kedy už bude dospelá.

Ešte pred tým, ako jej dovolíte sa spáriť, vám odporúčame navštíviť veterinára. Dostanete tu potrebné pokyny k tomu, aby ste zabezpečili vašej sučke ľahké otehotnenie a pôrod zdravých šteniatok.

Brezivosť

Brezivosť trvá 60 až 65 dní, počas ktorých musíme sučke zabrániť hrať nebezpečné hry a chodiť na dlhé prechádzky.

Pred pôrodom si bude vaša sučka hľadať tiché miesto. Prenesie si sem handry, aby si tu spravila brloh. Môžete ju však veľmi jednoducho presvedčiť, aby sa presťahovala do veľkej škatuli, ktorá bude na spodku vystlaná kúskami látky a ktorej boky budú dostatočne vysoké na to, aby z nej šteniatka nemohli utiecť. Táto škatuľa, ktorá bude dostatočne veľká na to, aby sa v nej mohla sučka vystrieť, by mala byť umiestnená na tichom mieste, kde teplota a vlhkosť vzduchu nie sú ani príliš vysoké, ale ani nízke.

 

Pôrod

Pôrod sa odohráva zväčša bez problémov, no v prípade ťažkostí sa obráťte na vášho veterinára. Mamička sa čoskoro začne starať o svojich malých, ktorí budú v počte od 2 do 10. Vo veku ôsmich týždňov sú šteniatka pripravené na odlúčenie od matky. Nikdy ich však neoddeľujte od matky skôr, pretože by trpela prebytkom mlieka.

Vaša zodpovednosť

Pes omnoho viac ako ktorékoľvek iné zviera, vytvára vo svojom majiteľovi pocit zodpovednosti. Niektoré mestské úrady dokonca vyžadujú, aby psy nosili obojok a identifikačným štítkom a aby ich majitelia platili každoročné poplatky za ich evidenciu. Ale pri tomto sa zodpovednosť nekončí !

Majitelia sa musia dôsledne starať o svojich  psíkov, pretože zanedbaný psík sa môže stať nebezpečný, a to najmä ak je hladný alebo smädný.

Túlaví psi

Poľnohospodári každoročne prichádzajú do styku so stratenými...alebo opustenými psami. Niektorí nezodpovední ľudia sa totiž rozhodnú opustiť svojho psa a nechať ho len tak v chotári. Vyhladované zviera je schopné všetkého, len aby sa najedlo: napáda teda hospodárske zvieratá na farme a zapríčiňuje škody.

Iní majitelia psov, takisto čudní a nezodpovední, opustia svojich psov v lese. Vyhladovaní prenasledujú srnky až ich vyženú z miest, na ktorých si vedeli nájsť potravu a kde už boli zvyknuté. Za takýchto podmienok je prežitie srniek iba veľkým kompromisom: každý rok sú početné úmrtia pripisované práve túlavým psom.

Aby ste zabránili strate vášho psa, dajte mu medailu, na ktorej bude vaše meno, adresa a telefónne číslo, aby sme vás mohli ohlásiť. Ak by ste však museli predsa len vášho spoločníka opustiť, nájdite mu nový domov alebo ho dajte do opatery organizácie Sloboda zvierat alebo veterinárovi, ktorý ho bude vedieť utratiť tak, aby netrpel.

Váš pes a okolie

Ak pes niekoho napadne, je za tento útok zodpovedný jeho majiteľ. A to už je veľmi vážne...

Konkrétne to znamená, že všetci ľudia, ktorí k vám prídu pracovať, či už ide o poštára, sťahovača alebo upratovačku, majú právo vykonať svoju prácu za úplnej bezpečnosti, bez obavy, že budú pohryznutí do lýtka. Ak sa to stane, budete to vy a ešte navyše aj vaši rodičia, kto bude potrestaný.

Mať psa je dobré, no mať ho rád je ešte lepšie. A najlepšie je, keď aj vaše okolie zdieľa vašu lásku...