Expo SCIENCES Midi-Pyrenées, Toulouse 2015
               

Expo SCIENCES Midi-Pyrenées, Toulouse 2015

Dátum: 10.06.2015  |  Autor: Bronka  |  Kategória: nekategorizované

Toulouse10.5.2015 bol krásny slnečný deň. 12:14 miestneho času sme sedeli vo vlaku smerujúceho do nášho hlavného mesta. Ani jeden z nás vtedy netušil, že sa pohneme až o hodinu. Koľaje na Ťahanovciach sa stali hlavným miestom nasadenia záchrannej služby. S meškaním 50 minút sme dorazili do Bratislavy. Po preštudovaní máp sme využili bratislavskú MHD. Hotel Turist nám poskytol presne čo sme potrebovali pred cestou do krajiny nám málo známej. S Rusmi sme prehrali po predĺžení 3:2 a po trojhodinovom spánku sme sa vybrali pešo na autobusovú stanicu. Cesta bola dlhá, sprevádzaná komentovaním bratislavských chodníkov, ktoré pre naše kufre predstavovali mierne komplikácie. 

4:00 ráno, bratislavská autobusová stanica. Prišiel okamih s veľkým O. Cela slovenská delegácia sa prvýkrát stretla. Straty na osobách sa kvôli absencii jedného účastníka rovnali 1. Po únavnej ceste do Viedne sme o 7:05 odlietali do Paríža. Letisko CDG nás po Braňových upozoreniach neprekvapilo a úspešne sme sa dostali na letisko Orly. Let sme prežili bez ujmy na fyzickom a psychickom zdraví.

Po pomerne hladkom pristáti nás čakala nemilá správa. Vonku bolo doslova „peklo“. Neboli sme pripravený na takéto teplé počasie. Nastúpili sme do krásnej modernej električky a presunuli sa k zastávke metra. Metro bolo moderné. Žlté vagóny bez vodiča.         

Ubytovaní sme boli v šikovne vymyslenej ubytovni v centre mesta. Bolo tam veľa zahraničných hostí, s ktorými sme samozrejme nadviazali veľmi dobré vzťahy hneď prvý deň. Dole bola akási spoločenská miestnosť s klavírom, počítačom a menšou záhradkou, kde sa dalo grilovať, čo sme samozrejme v následujúcich dňoch aj využili. Recepčná bola veľmi zlatá slečna, ktorá ovládala niekoľko slovenských slov. „Vyfasovali“ sme mapy mesta a šli sa pozrieť ako vyzerá centrum.

Prezentácie boli prekvapujúco úchvatné. Samozrejme sme ako správna delegácia nepohrdli pozvaním k iným stánkom s projektami a tak sme sa naučili veľa nového, napríklad ako izolovať DNA z banánu. Prezentovali sme dva dni. Počas prezentácii sme mali stály prísun vody so sirupom a na obed cestoviny s kuracím mäsom. Tretí deň nás čakala prehliadka vesmírneho mestečka.

Opäť sme si pozreli SOJUZ a stanicu MIR. Najkrajšia však bola raketa Ariane 5 ktorá sa týčila nad celým areálom. Na obed sme mali opäť cestoviny :-)

Jeden z nás mal to šťastie a šiel do továrne na Airbusy. My „menej štastní“ sme balili veci a pripravovali sa na odchod z tohto malebného slnkom zaliateho mesta. Po dôkladnom prekontrolovaní izieb sme sa vydali na zdĺhavú cestu na letisko. Napriek pocitu novozvoleného delegáta sme všetko stihli a veľmi sme sa tešili na Paríž. V Paríži nás mal čakať Fiat 500. Hoci sme dostali dodávku Nissan bola to krásna skúsenoť pre tých, čo nešoférovali. Videli sme krásny kus Paríža a po stresujúcej ceste sme sa dostali na letisko CDG. Let bol unavujúci a po celodennom cestovaní sme konečne vstúpili na slovenskú pôdu.

 

Jakub Víglaský, Branislav Viliam Hakala 

Toulouse

Toulose