Do Ameriky po úspechy?
               

Do Ameriky po úspechy?

Dátum: 07.05.2015  |  Autor: Bronka  |  Kategória: nekategorizované

iNTELOkolo víťazov Festivalu vedy a techniky, ktorý AMAVET zorganizoval v novembri 2014, sa toho v poslednom čase napísalo veľa, dokonca v tých najznámejších médiách. Rodičia, učitelia, priatelia a známi vkladajú do mladých vedcov veľké nádeje, pretože sa za veľkú mláku vydávajú so skvelými projektami, ktoré predbehli očakávania mnohých z nás. Tento "ošiaľ" minulý rok spustila Miška Brchnelová, ktorá na najprestížnejšej svetovej súťaži Intel ISEF v USA získala 1. miesto v kategórií Astronómia.

Tento rok na Intel ISEF pocestujú v dňoch 10. 5. – 15.5.2015 Lukáš Jánošík s projektom Bunková odpoveď na zmenu v množstve mitochondriálnej DNA u kvasinky Yarrowialipolztica, Martin Holický s projektom nefroStat: domáca diagnostika chronického ochorenia obličiek, Erik Schmotzer s projektom Tvorba sekundárnych metabolitov v druhu Matricariarecutita L. v experimentálnom pestovaní a Daniel Zvara s projektom Počítačové videnie – mapovanie a orientácia v 3D priestore.

Že sa Vám z týchto názvov krúti hlava, je úplne v poriadku, pretože nie ste sami :-) Je priam neuveriteľné, že projekty patria mladým maturantom. Chlapci však majú nielen talent a nadanie, ale aj trpezlivosť a odhodlanie. A zatiaľ čo sa niekto naháňal vonku za loptou, títo mladíci si vybrali inú cestu. Chcú sa stať vedcami, lekármi, biológmi a ktoviekým. A súťaž Intel ISEF je pre nich výbornou skúsenosťou, a možno aj odrazovým mostíkom.

Ako to tento rok dopadne, nevieme...S určitosťou však môžeme povedať, že už len dostať sa na súťaž podobných rozmerov je obrovským úspechom, nakoľko sa na túto súťaž vždy poberá svetová elita najlepších stredoškolákov. Držíme silno päste, tentokrát čisto mužskej posádke (minulý rok cestovali do USA dve dámy), aby čo najúspešnejšie reprezentovali Slovensko, cítili sa dobre medzi najlepšími mladými vedcami z celého sveta a nech už to dopadne akokoľvek, aby si túto cestu užili plnými dúškami. Zaslúžia si to!

Keď už ale hovoríme o Amerike, nemôžeme zabudnúť na ďalšiu prestížnu súťaž, ktorou je olympiáda I-SWEEEP, každoročne sa konajúca v texaskom Houstone. Čo sa týka minuloročných úspechov, ani v rámci tejto súťaže mladí vedci zo Slovenska nezaostávali. Martin Ferianc si z nej priniesol zlatú medailu a dvojica Gorazd Štieber a Gabriel Nagy si tam vyslúžili bronz.

V týchto dňoch na tejto súťaži reprezentujú Slovensko traja ambiciózni mladíci. S projektom Robotom Snail dvojica Igor Zovtík a Michal Urban a Dominik Juračka so svojim projektom Izolácia a aplikácia mikroorganizmov schopných rozkladať vybrané priemyselné kontaminanty zo životného prostredia.

B. C.

Autor fotografie: Intel