Kongres krajín V4 (Explory week)
               

Kongres krajín V4 (Explory week)

Dátum: 09.04.2015  |  Autor: Bronka  |  Kategória: nekategorizované

polskoV dňoch od 25. – 28.marca 2015 sme na pozvanie organizácie HIgh Tech Foundation zastupovali neziskovú organizáciu AMAVET a Slovenskú republiku na Kongrese krajín V4, ktorý bol súčasťou udalosti Explory week. Konal sa v novo - vybudovanom vzdelávaco – technologickom komplexe Pomorski Park v poľskom prístavnom meste Gdynia. Tento národný vedecký týždeň v Poľsku sa koná každoročne a počas neho prebiehajú rôzne workshopy, predstavenia chemických experimentov, prezentácia najlepších vedeckých projektov mladými študentmi z celého Poľska, ktorí na toto národne kolo postúpili z regionálnych kôl, a kongres, na ktorom zástupcovia z krajín V4 diskutujú na témy rozvoja vedy a biznisu v budúcnosti. 

Naša cesta na kongres sa začala v stredu skoro ráno o 4:40, kedy sme z autobusovej stanice Bratislava vyrazili na Viedenské letisko. Na letisku sme vykonali check-in, prešli bezpečnostnou kontrolou a o 7:20 sme z Viedne smerovali do hlavného mesta Poľska, Varšavy. Naše medzipristátie na Varšavskom letisku trvalo 2 hodiny. Počas tohto času sme sa prešli celou halou letiska, ktoré bolo skutočne veľké, následne sme nastúpili na lietadlo, ktoré nás dopravilo do prímorského mesta Gdaňsk. Na letisku v Gdaňsku nás už čakal náš sprievodca, ktorý nás spolu s ostatnými účastníkmi z Česka a Maďarska odviezol na hotel v Gdyni. Po našom príchode sme mali pár hodín voľného času a tak sme sa rozhodli, že si pôjdeme obzrieť pláž a okolie prístavu. Po našej popoludňajšej prechádzke sme sa pripravili a vyrazili na partnerské stretnutie zástupcov krajín V4, kde sme prezentovali svoju organizáciu, svoju krajinu a naše ciele v budúcnosti. Následne po ukončení nás čakala večera a po večeri sme si išli oddýchnuť, pretože na ďalší deň bol pripravený dlhý a vyčerpávajúci program. Vo štvrtok, prvý deň kongresu, sme sa ráno o 10 hodine vydali peši z hotela do komplexu, kde sa kongres konal. Otváracím ceremoniálom sa Explory week oficiálne začal a hneď po ňom začali prebiehať diskusie a prezentácie mládežníckych projektov.

Počas kongresu sme diskutovali na nasledovné témy Inovácie a rozvoj Venture Capital Market v krajinách V4, Potenciál rozvoja začínajúcich start-up projektov, Inovačný program Horizon 2020 a mnoho ďalších. Počas týchto 3 dní sme mali možnosť pozrieť a vypočuť si kvalitné vedecké projekty od mladých študentov. Prezentovanie projektov prebiehalo podobne (panelovými postermi) ako na slovenskom Festivale vedy a techniky, ktorý organizuje AMAVET.

Explory week sa ukončil prestížnym Gala večerom na ktorom sa odovzdávali ocenenia najlepším vedeckým projektom, ktoré ďalej postúpili na medzinárodné vedecké súťaže, olympiády a výstavy. Pre nás, účastníkov kongresu V4 bol po Gala večeri pripravený program v podobe návštevy historického centra mesta Gdaňsk. Prezreli sme si staro-dobú architektúru Poľska, navštívili katedrály a poprechádzali sa po dlhých námestiach. Týmto výletom sa kongres pre nás končil.

Náš odchod z hotela bol plánovaný v sobotu ráno o 4 hodine. Pred odchodom sme vykonali sme check-out a smerovali na letisko Gdaňsk, odkiaľ sme sa cez Varšavu do Viedne vrátili o 8:50 hodine. Po príchode na Viedenské letisko sme hodinu pobudli v hale letiska a potom sme cestovali do Bratislavy, kde sa naša cesta skončila. Keďže sme stihli prísť v čase, kedy sa konal ešte Junior Internet, tak sme sa rozhodli, že pôjdeme sa pozrieť na zatvárací ceremoniál.

Z kongresu sme si priniesli mnoho zážitkov, skúseností, priateľstiev. Sme radi, že sme mohli reprezentovať AMAVET a Slovenskú republiku na tak významnej udalosti. Nadobudli sme nové vzťahy s organizátormi, čiže v nasledujúcich ročníkoch môže aj naša organizácia spolupracovať a vysielať súťažiacich na Explory Week do Poľska, ktorý je pripravený na kvalitnej úrovni.  Chceme sa poďakovať AMAVETu za túto šancu a veríme, že naša účasť bude pamätná a prinesie do budúcna pozitívne výsledky. 

František Balogh, Jakub Klikač

polsko

polsko