Tlačová správa - Stretnite sa s nositeľom Nobelovej ceny
               

Tlačová správa - Stretnite sa s nositeľom Nobelovej ceny

Dátum: 04.06.2012  |  Autor: Gabika  |  Kategória: nekategorizované

doc icon tlačová správa v doc (MS Word)   pdf icon tlačová správa v pdf (Acrobat reader)   jpg icon pozvánka v jpg

Logo Enel logo AMAVET

 

04. júna, Bratislava – Profesor Douglas D. Osheroff, nositeľ Nobelovej ceny za fyziku, navštívi v dňoch 24. až 29. júna Slovensko. Na pozvanie OZ AMAVET a spoločnosti Slovenské elektrárne, člena skupiny Enel, sa 25. júna 2012 stretne v aule Aurela Stodolu na Strojníckej fakulte STU v Bratislave so žiakmi základných a stredných škôl na podujatí Hodina otázok. Cieľom stretnutia je vytvoriť priestor pre popularizáciu vedy medzi mladými ľuďmi.

Američan so slovenskými koreňmi Douglas Dean Osheroff získal Nobelovu cenu za fyziku v roku 1996 spolu s Davidom Leem a Robertom Richardsonom za objav supratekutosti v extrémne ochladenom héliu. Narodil sa v roku 1945 v Aberdeene v rodine lekárov, ale už ako študent strednej školy zostrojil snímač röntgenového žiarenia. Od roku 1987 až dodnes pôsobí na fakulte fyziky Stanfordskej univerzity v San Franciscu. Okrem fyziky sa venuje otázkam globálneho otepľovania, popularizácii vedy, bol tiež členom vyšetrovacieho panelu tragédie raketoplánu Columbia.

Počas týždňového pobytu profesor Osheroff zúčastní sa oslave pri príležitosti 75. výročia STU v Bratislave, absolvuje prehliadku jadrovej elektrárne v Mochovciach, navštívi Vysoké Tatry a Vlkolínec.

„Sme radi, že sa nám darí pritiahnuť na Slovensko aj takéto významné osobnosti vo vede. Najkrajšie je, keď vidíte s akým zápalom sledujú žiaci životné stimuly smerujúce k úspechu,“ hovorí Jozef Ristvej, predseda AMAVETu a dodáva, „aktivity popularizujúce vedu dávajú príležitosť mládeži zorientovať sa v dnešnom zložitom svete. Nápadom sa medze nekladú.“

O organizácii AMAVET

Asociácia pre mládež, vedu a techniku - AMAVET je záujmové občianske združenie s orientáciou na mladých ľudí, popularizáciu vedy a techniky. Združuje 280 klubov a krúžkov na celom území Slovenska s počtom viac ako 3500 členov. Kluby AMAVET sa vytvárajú a pôsobia na školách, centrách voľného času, v mestách a obciach. K jedným z najzaujímavejších podujatí vytváraných asociáciou AMAVET patria Festival vedy a techniky a projekt pre mladých internetových nadšencov Junior Internet, cieľom ktorých je vyzdvihnúť činnosť mladých ľudí v oblasti vedy, techniky, ekológie a aj v mediálnej oblasti.

Ďalšie informácie sú dostupné na: www.amavet.sk.

O Slovenských elektrárňach

Slovenské elektrárne, a.s., sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. Od apríla 2006 je majoritným akcionárom Enel Produzione S.p.A. so 66% podielom. Zvyšných 34% vlastní Fond národného majetku, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Slovenské elektrárne disponujú 5 737,24 MW inštalovaného výkonu, t.j. 5 401 MW čistého výkonu. V roku 2011 spoločnosť dodala do elektrickej siete 20,4 TWh elektrickej energie. Z podielu jednotlivých zdrojov na čistých dodávkach predstavovali jadrové elektrárne 70,2%, vodné elektrárne 18,7% a 11,1% tepelné elektrárne. Ku koncu roka 2011 mala spoločnosť 5 374 zamestnancov.

Ďalšie informácie sú dostupné na:  www.seas.sk

Kontakt:
Tel: +421 2 44 87 36 47, +421 2 44 87 23 31
Email: nobelprice@amavet.sk
Web: www.amavet.sk

 

Invitation Osheroff Bratislava

Počet slov: 418

 

Registračný formulár pre základné a stredné školy nájdete tu: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dENFOUpwQlBleGl1U0tJZDRjcXU2aEE6MQ#gid=0

Ďakujeme ze registráciu, po kontrole obdržíte potvrdzujúci e-mail.

Tento projekt podporili:


 

Tento projekt podporil Nadačný fond Slovenských elektrární v Nadácii Pontis.

___________________________________________________________________________________

Tento projekt (táto aktivita) sa uskutočnil vďaka daru od Nadácie SPP a programu young4ba založeného v Komunitnej nadácii Bratislava.