Šialení vedci v Chorvátsku
               

Šialení vedci v Chorvátsku

Dátum: 15.02.2012  |  Autor: Katka  |  Kategória: nekategorizované

Na sekretariáte sa už dlhý čas dejú zvláštne veci. Amaveťáci sa pod rúškom noci zakrádajú s lopatkou a sáčkom k často zamrznutým pieskoviskám, v lekárni hanblivo klopia zrak, keď majú vysloviť požiadavku „preháňadlo“ , urputne rozmýšľajú, kde zohnať práškový bórax a technický lieh bez toho, aby boli upodozrievaní z podpaľačstva či vandalizmu. Zabrať dostali aj mamy a babky, ktorým z komôr miznú zásoby zaváraninových pohárov a oleja…

 

Pred niekoľkými mesiacmi, keď k tejto netradičnej zmesi (uloženej na stole pre najvzácnejšie návštevy) pribudla červená kapusta, mlieko, banány a kancelárske potreby zo zásuvky kolegyne Mili, vedeli sme, že je najvyšší čas začať.

Zavalení príručkami malých debrujárov , receptami na sliz, neviditeľný atrament a videami o tom, ako izolovať DNA z banánu (ako na potvoru v angličtine), či zistiť pH pomocou červenej kapusty, sme v snahe nepohoršiť spolucestujúcich z električky fľakmi pochybných tvarov a farieb siahli po „firemných“ tričkách (v prevedení zelené alebo červené veľkosti XXL a viac) a pustili sa do viac či menej úspešného experimentovania.

Vydesené pohľady náhodných okoloidúcich, keď sa nad kanálom objavila ružová a neskôr zelená pena slonej zubnej pasty nás uistili, že je všetko v absolútnom poriadku. Presvedčil nás aj nádejný 11- ročný gitarista zo susedných dverí, ktorý do AMAVETu nakukol po piatkovej hodine a zostal až do úplného konca. Michal s Dávidom sa obávajú, že nákaza čoskoro zasiahne aj angličtinárov…

Dôkazový materiál priebežne zverejňujeme na našej stránke www.superleto.sk

Prečo práve tam? V prímorskom kempe Baško Polje na Makarskej riviére v Chorvátsku už niekoľko rokov úspešne organizujeme letné tábory a pobyty pre rodiny s deťmi, s ktorými by sme sa radi podelili o nové inšpirácie a prispeli tým k zmysluplnému tráveniu ich voľného času.

Rámcový program Šialených vedcov môžete nájsť na stránke www.superleto.sk.

Ďalším nápadom sa medze nekladú… V prípade, že aj Vás chytila „šialená veda“ za srdce, budeme veľmi radi, keď spoločne so svojimi zverencami pouvažujete nad možnosťou pridať sa v lete k nám, aby ste spolu s ďalšími zarytými Amaveťákmi zažili ten neopakovateľný adrenalín na vlastnej koži. Bez ohľadu na to, že namiesto efektnej sopečnej erupcie v štýle Pompejí z podlahy zoškrabujete len rozmočený a nekonečne mazľavý kráter zo soli a múky lebo „lávové“ suroviny, ktovie prečo nereagovali podľa návodu… Veda by mala byť aj zábavná a hravá, či nie?

Tešíme sa na Vás!

Vaši Amaveťáci

 

Video 1. -  Meranie pH pomocou červenej kapusty

 

Video 2. - Sopka