Cesty víťazov Festivalu vedy a techniky AMAVET 2018
               

Cesty víťazov Festivalu vedy a techniky AMAVET 2018

Dátum: 10.05.2019  |  Autor: Janko  |  Kategória: nekategorizované

Atraktívnosť súťaže mladých vedátorov Festival vedy a techniky AMAVET, ktorá je jedným z hlavných podujatí Týždňa vedy a techniky na Slovensku, je daná aj možnosťou úspešných víťazov vycestovať na súťaže do sveta. Prinášame vám informáciu, kde budú reprezentovať talent a um Slovenska naše mladé nádeje z AMAVET-u.

Aj v roku 2019 sa koná v USA najväčšia a najprestížnejšia vedecká súťaž  pre stredoškolákov z celého sveta Intel ISEF 2019. Tentokrát sa uskutoční vo Phoenixe, v štáte Arizona od 12. do 17. mája. V odbore Medicína a zdravotníctvo nás bude reprezentovať Aneta Anna Dunajová s projektom Detekcia chrípkového vírusu pomocou impedimetrického biosenzora. V Biológii sa v silnej konkurencii odprezentujú Ján Maťufka a Peter Škripko s projektom Náhrada syntetických opaľovacích prípravkov lignínom testovaným na HaCaT keratinocytoch. Konkurencia v USA bude veľmi veľká, veď každý rok sa súťaže zúčastňuje takmer 2 tisíc talentovaných stredoškolských vedátorov z 81 krajín sveta.

34. ročník Čínskej vedecko-technickej súťaže pre adolescentov CASTIC (China Adolescents Science and Technology Innovation Contest) sa bude konať  20. - 26. 7. 2019 v meste Macao. Ide o najprestížnejšiu medzinárodnú súťaž pre mladých vedátorov a inžinierov v Číne. Okrem domáceho zastúpenia vedátorov sa jej zúčastňuje približne 100 medzinárodných projektov zo 45 štátov. V kategórii Elektrina a mechanika s projektom Rádiovo ovládané autíčko nás budú reprezentovať Viliam Podhajecký a Richard Maguľak.

Na prezentácii na EUCYS-e (The European Union Contest for Young Scientists) od 13. do 18. 9. 2019 v Sofii, v Bulharsku v kategórii Chémia nás bude reprezentovať Laura Nižníková s projektom Vývoj a aplikácia analytickej metódy na stanovenie joidového aniónu v silne mineralizovaných vodných matriciach. V kategórii Chémia s projektom E250 - Tichý zabijak sa odprezentuje Dominika Pánska.

Do atraktívneho Abu Dhabi v Spojených Arabských Emirátoch pocestujú na ESI (The Milset Expo-Sciences International) od 22. do 28. 9. 2019 piati víťazi Festivalu vedy a techniky AMAVET. Samuel Skaličan, Miriam Feretová a Samuel Smoter, Matúš Mlynár a Alexandra Alžbeta Rigoová. Už len názvy ich projektov vyvolávajú úctu: Komplexné biomechanické a predklinické testovanie biomateriálov pre účely implantológie a regeneračnej medicíny, Efekt kyseliny močovej na endoteliálnu funkciu in vitro. Tretí projekt Ekologické odstránenie znečistenia ropou bude v krajine ťažby ropy určite atraktívne.

Všetkým našim reprezentantom držíme palce.

Ján Nemec