Cena primátora Nitry 2018
               

Cena primátora Nitry 2018

Dátum: 14.11.2018  |  Autor: Janko  |  Kategória: nekategorizované

Majstrovstvá SR žiakov v plastovom a papierovom modelárstve 2018 AMAVET

24. ročník súťaže Cena primátora Nitry a Majstrovstiev Slovenskej republiky žiakov v plastovom a papierovom modelárstve AMAVET 20108 dostal vďaka novým priestorom úplne nový rozmer. Všetci členovia AMAVET klubu 836 Nitra išli  do neznámeho prostredia trochu aj s obavami, ale vďaka perfektnému kolektívu sme to zvládli. Podľa ohlasov zúčastnených súťažiacich a divákov  sme to zvládli veľmi dobre. Nové a väčšie priestory nám ponúkli možnosť usporiadať stoly tak, že bolo dostatok miesta a nikto sa nemusel tlačiť a mohli sme si dovoliť osloviť aj väčší počet predajcov modelov a modelárskych potrieb. Súťaž a aj výstava už má viac rokov medzinárodný rozmer a tento rok, okrem tradičných súťažiacich z Čiech, Maďarska a Poľska, pribudla aj päťčlenná výprava z Litvy.

Počet modelov na akcii  bol celkovo 750, súťažných  678, z toho  221 papierových a 529 plastikových. Úroveň modelov má už  niekoľko rokov vysokú kvalitu. Na Majstrovstvách SR žiakov sa zúčastnilo šesťdesiat detí so 152 modelmi. Najviac bola zastúpená kategória plastových modelov, kde sa nazbieralo až 103 modelov. Majstrom Slovenskej republiky v kategórii mladších žiakov sa stala Dominika Vnuková s modelom lietadla MIG 15 bis. V kategórii starších žiakov zvíťazil Štefan Kollárik s modelom T 34/85. Majstrami SR v papierovom modelárstve sa stali Maksimilian Solich z Poľska s modelom Ford V8 v kategórii mladších žiakov a Ondrej Divko s modelom stíhačky v kategórii starších žiakov. Bolo sa na čo pozerať, čo nakupovať a kedykoľvek porozprávať sa s niekým známym. Zlatým klincom dňa bolo predstavenie pilotáže RC vrtuľníka maďarským pilotom Krisztianom Nagyom. Predvádzal kúsky popierajúce fyziku a zožal zaslúžený potlesk. Na statických ukážkach sa predstavili RC auto modelári a historický klub Militia portalis. Workshopy zabezpečili Peter Hano a Palo Amrich.

Nové priestory nám pri organizácii sťažili prácu, ale myslím, že vynaložená námaha stála za to. Kladné ohlasy od zúčastnených  len potvrdzujú, že to bol krok správnym smerom a chyby, ktoré sa vyskytli máme zmapované a na budúci rok sa im budeme snažiť vyhnúť a samozrejme akciu ešte o niečo posunúť ďalej. Vďaka všetkým čo sa zúčastnili na príprave a likvidácii súťaže a vďaka všetkým zúčastneným, ktorí nás navštívili.

Mgr. Jaroslav Vnuk

Foto: Ing. Jaroslav Mucha