Výstava Veda netradične 2018 je už históriou
               

Výstava Veda netradične 2018 je už históriou

Dátum: 14.11.2018  |  Autor: Janko  |  Kategória: nekategorizované

To, že malý mysliteľ musí na veľkého vedca vyrásť, to je jednoducho fakt. Faktom však je aj to, že toho malého mysliteľa treba v deťoch prebudiť, objaviť, jednoducho nájsť. Práve z tohto dôvodu sa náš AMAVET klub 959 - SOVA zúčastňuje podujatí, ktoré vedu popularizujú. Preto sme sa aj v tomto roku zúčastnili výstavy Veda netradične, ktorá sa koná súbežne s celoštátnym finále Festivalu vedy a techniky AMAVET 2018

Naša expozícia bola opäť zostavená z interaktívnych pokusov. Svoje si našli malí nadšenci chémie, biológie, geografie, fyziky aj logiky. To všetko hrou, presne tak ako po minulé roky!

Už osvedčeným lákadlom bolo virtuálne pieskovisko, pri ktorom deti vlastnou hrou pochopia princíp vrstevníc, pochopia ako vznikajú mapy, čo a ako sa z nich dá vyčítať. Vďaka magnetickému futbalu a ďalším pokusoch si vyskúšali a videli silu magnetického poľa. Vzduchové delá popri pochopení prúdenia vzduchu poskytli aj zábavu.

Model, na ktorom mohli deti pochopiť ako a vďaka koľkým farbám sú televízne obrazovky či digitálne displeje krásne farebné, mal premiéru počas Noci výskumníkov 2018 v bratislavskom V-klube. Farby si na ňom mohli deti namiešať a tak reálne vidieť, ako displeje vlastne fungujú. Koho zaujímala elektrina, našiel zaujímavé modely s elektrickými obvodmi, vrátane elektromagnetu. Hlavolamy boli výzvou.

Krásnym tohtoročným spestrením stánku AMAVET-u bol vlastný bádateľský projekt malej Nellky Kratochvílovej z Modry. Je živým príkladom toho, že už v malých drobcoch sa skrývajú veľké myšlienky a obrovská húževnatosť. Nellka je tretiačkou na základnej škole a intenzívne sa venuje životu lupeňonôžok. Jej zanietenie a svietiaci mikroskop sa nedal prehliadnuť. Veríme, že svojim bádateľským nadšením „nakazila“ mnohých rovesníkov, učiteľov alebo rodičov rovnako, ako si ním podmanila porotcov na 1. ročníku Festivalu štyroch živlov AMAVET, kde získala ocenenie. Ide o vedátorskú súťaž pre tých najmladších. Je to akási „škôlka“ pre veľký Festival vedy a techniky, na ktorom AMAVET otvára študentom cestu na najprestížnejšie svetové súťaže a do seriózneho vedeckého sveta.

Tešíme sa, že náš stánok bol plný veľkých i malých, že sme ich dokázali pobaviť, poučiť, motivovať, že nás oslovovali pani učiteľky a deti na svoje zvedavé otázky dostali odpovede.

Na záver sa podelím o nové poznanie hodné zamyslenia, či naozaj približujeme vedu všetkým.

Do AMAVET stánku vstúpila kompaktná skupinka detí s pani učiteľkou, čo by nebolo nič neobvyklé, až kým som si nevšimla bielu paličku v rukách sympatického chlapca. V priebehu pár sekúnd, kým ku mne pani učiteľka pristúpila s informáciou, že ide o skupinku slabozrakých a nevidiacich detí, mozog začal pracovať rýchlosťou svetla. Uvedomila som si, že podstatná časť našich pokusov vyžaduje zrak. 

S myšlienkou, že by odišli naprázdno, som sa akosi nedokázala stotožniť. Zopár sekúnd to ešte trvalo, ale súvislosti sa spojili a začali sme ozubenými kolesami. Ich ohmataním, zostavením vlastných prevodov rýchlostí, vysvetlením zákonitostí smeru ich otáčania. Vyskúšali si niektoré pokusy s magnetizmom... Slabo, ale vidiaci, si vyskúšali aj miešanie farieb svetla, pretože LED pásik v modeli dokáže svietiť naozaj intenzívne. Aj tieto deti sa dokázali učením zabaviť. Sústredené počúvanie a úsmevy na tvárach boli jasným signálom.

Kým nie sme konfrontovaní s novou skutočnosťou, neuvedomíme si, že mnoho samozrejmých vecí, úplne samozrejmými nie je. Priznám sa, dotklo sa ma to. Žiadna ľútosť, tie deti boli úžasné! Je to skôr výzva. Vymýšľať a plánovať tak, aby sme do budúcna dokázali ponúknuť aj týmto bystrým deťom viac ako dnešných 20% z našich pokusov. Dá sa to, stačí na nich vopred myslieť, rátať s nimi!

Posolstvom AMAVET-u je priblížiť vedu naozaj všetkým. Tak to skúsme!

Anka Kravárová, AMAVET klub 959 - SOVA