Úspešní AMAVET-áci na EUCYS 2018 v Dubline
               

Úspešní AMAVET-áci na EUCYS 2018 v Dubline

Dátum: 17.10.2018  |  Autor: Janko  |  Kategória: nekategorizované

Z minuloročného jubilejného 20. ročníka Festivalu vedy a techniky AMAVET postup na The European Union Contest for Young Scientists - EUCYS 2018 do Dublinu v Írsku získali traja víťazi festivalu. V kategórii Informatika a počítačové inžinierstvo Filip Kučerák s projektom Trevo, stromy ako výsledok algoritmu. V kategórii Medicína a zdravotníctvo Janka Motešická s projektom Vplyv regulátorov PKCδ na výsledok fotodynamickej terapie. Treťou účastníčkou v Dubline bola Anna Mojžišová v kategórii Biológia s projektom Vplyv 17α-etinylestradiolu na rast Lens culinaris. Anka nám o úspešnej reprezentácii napísala:

Ako do lietadla bez povšimnutia prepašovať metrovú tubu? Túto otázku som si intenzívne kládla každú jednu chvíľu po dobu dvoch týždňov pred naším plánovaným odletom do Dublinu. Pri nastupovaní to zrejme nikomu nevadilo, a letuška ich ešte pekne uložila pri sebe, nech cestujúcim nezavadzajú. Šťastná, že moja obava o tom, ako všetci traja odletíme bez posterov sa nenaplnila, som sa pohodlne usadila na svoje miesto pri únikovom východe nad krídlami (to, ktoré má extra miesto na nohy) a vychutnávala si let.

S Jankou a Filipom sme sa nepoznali, keď sme nasadli do lietadla. To sa však veľmi rýchlo zmenilo. Spolu s Majkou, naším dozorom, sme vytvorili super partiu a aj vďaka tomu bola predstava súťaže znesiteľnejšia. Hneď prvý deň sme spoločne navštívili Tesco, nakúpili čokoládové muffiny a iné dobroty, ubytovali sa, rozložili stánky, navštívili múzeum imigrácie a vyhladovaní sme čakali dve hodiny na večeru. Také veci ľudí rýchlo zblížia.

Celý zážitok bol úplne úžasný. EUCYS je súťaž skutočne na úrovni, čo sa ukázalo na kvalite hotela, hoci fungoval iba jeden výťah a mnohokrát sme naň museli čakať aj desať minút. Aj jedlo bolo kvalitné, hoci sme vždy jedli inde, a keďže jednotlivé reštaurácie nevedeli, čo sme mali na obed, spokojne nám takmer to isté naservírovali aj na večeru. Samozrejme, program niekedy trochu zaostával, alebo sme dlhšie čakali na jedlo, ale pri počte ľudí, ktorí sa v Dubline stretli, sa nedá čudovať. Bolo nám trochu ľúto, že sme nemali čas si skutočne pozrieť Dublin, preto sme s Filipom a Jankou nešli na oficiálnu prehliadku mesta zo strechy autobusu, ale preskúmali sme širšie okolie hotela na vlastnú päsť.

Dá sa povedať, že v Írsku sa nám veľmi darilo! Janka s Filipom si z Dublinu odniesli ceny a strávia super čas na super miestach - Janka v EMBL (Európske laboratórium molekulárnej biológie) v Heilderbergu. Filip zas v PRACE so superpočítačmi. Ja, Anna, som sa na podnet rozhodla pokúsiť svoj výskum publikovať.

Slovami sa asi ani nedá povedať, ako veľa nám súťaž dala. Zhodli sme sa na tom, že najväčším prínosom pre nás bolo stretnutie sa s ostatnými účastníkmi a možnosť porozprávať sa s ľuďmi “od fachu”. Ešte síce nevieme, kto pôjde na EUCYS ďalší rok, ale veľmi mu to prajeme a zároveň aj trochu závidíme.

Úspech reprezentantov AMAVET-u a Slovenskej republiky ocenil aj Igor Pokojný, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Slovenskej republiky v Írsku gratuláciou a ďakovným listom súťažiacim.

Anna Mojžišová