...keď dobrovoľníka ani zlatom nevyvážiš!
               

...keď dobrovoľníka ani zlatom nevyvážiš!

Dátum: 17.10.2018  |  Autor: Janko  |  Kategória: nekategorizované

Prečo?

Lebo tohtoročnú Európsku Noc výskumníkov sme v Bratislave zvládli predovšetkým vďaka dobrovoľníkom! So stálym úsmevom a nasadením sa venovali každej zvedavej otázke. Na konci dňa som si musela povzdychnúť, že naši kluboví skalní nám odrástli a pocítili sme to riadne. Chýbali. Zvládnuť personálne celý deň bolo tento rok naozaj vyčerpávajúce. Dopadlo to dobre, ale otázka „Ako ďalej?“ sa stala nanajvýš aktuálna.

Ale vráťme sa k pozitívam.

Náš AMAVET klub 959 zaznamenal malé jubileum. Noci výskumníkov sme sa zúčastnili po tretí raz. Detí, učiteľov a rodičov sa u nás zastavilo neúrekom. Dospelákov sme vyzbrojili informáciami a materiálmi o činnosti a poslaní AMAVET-u, deti sa hneď chopili pokusov. Boli takí, ktorých zaujal jeden konkrétny model. Boli takí, ktorí si prešli systematicky všetku fyziku, zamysleli sa nad biológiou, sledovali dymiace chemické pokusy a návštevu AMAVET stánku s názvom „Veda pre všetkých“ zakončili ponorením rúk do farebných vrstevníc digitálneho pieskoviska.

Čo sme dali deťom do rúk tento raz? Pripravili sme napríklad elektrický model na vysvetlenie princípu miešania RGB farieb, zároveň si pod mikroskopom mohli pixely „naživo pozrieť v akcii“ a overiť si, že to naozaj tak funguje. „Pískajúci drôt“, ktorý deťom vysvetľuje uzatváranie elektrického obvodu, sa V-klubom ozýval od rána až do neskorej noci.  

Veľmi jednoduchý model demonštrujúci závislosť veľkosti odstredivej sily a hmotnosti deti zaujal až tak, že bez prestávky putoval z ruky do ruky a jeden z nich sa už ďalšieho rána nedožil. Nevadí! Aspoň je dôvod vymyslieť niečo nové a ešte lepšie.

Hókusy - pókusy s magnetizmom sú už osvedčeným lákadlom. Nesklamali ani teraz. Chémia, tento raz hlavne na tému CO2, bola efektná. Našli sa aj dospeláci, ktorí nás neúnavne presviedčali, že pracujeme s tekutým dusíkom. V ten deň však boli všetky ne/vedecké názory akceptované.  

Digitálne pieskovisko z Hagarovej ulice sklamať nedokáže. S Dávidom Richterom sme už jeho popularitu prestali merať počítaním rúk ponorených do jeho vrstevníc. Jednoduchším indikátorom je množstvo piesku na podlahe v jeho širokom okolí. A bolo ho riadne!

Pred polnocou, 28. septembra 2018, sme všetky exponáty zbalili a spokojne skonštatovali, že verejná prezentácia Asociácie pre mládež, vedu a techniku (AMAVET) v Bratislave opäť zarezonovala. Európska Noc výskumníkov 2018 je za nami a je dobre, že AMAVET bol jej súčasťou aj na tohtoročnom 12. ročníku.

Som presvedčená, že AMAVET by na podujatí takýchto rozmerov chýbať nemal. Bez dobrovoľníkov, už tradične v modrých tričkách, by to však nešlo. Ešte raz im všetkým patrí moje veľké poďakovanie.

Anka Kravárová, AMAVET klub 959