Projektový týždeň na ZŠ Dubová v Bratislave s AMAVET-om
               

Projektový týždeň na ZŠ Dubová v Bratislave s AMAVET-om

Dátum: 18.06.2018  |  Autor: Janko  |  Kategória: nekategorizované

V posledný májový deň sa členovia AMAVET klub 959, za asistencie ďalších dobrovoľníkov a Dávida Richtera zo sekretariátu AMAVET-u, stali súčasťou už 2. ročníka Projektového týždňa na základnej škole Dubová v Bratislave.

Aj pred rokom sme deťom 1. a 2. stupňa predstavili množstvo prírodovedných pokusov. Tento rok sme urobili úpravy a prichystali si čosi nové. Opäť sme predstavili pokusy z chémie, fyziky a biológie.

V „oddelení“ chemických pokusov deti skúmali piesok, ktorý ostal suchý aj po namočení vo vode, ako rýchlo a prečo sviečka pod pohárom zhasne, ako a prečo sa vytvorí farebná dúha v mlieku a ďalšie zaujímavé pokusy.

V „oddelení“ fyziky sme deťom dali nakuknúť do mikroskopu ako vyzerá pixel, o ktorom už takmer každý z nich počul, že existuje, ale nikto ho ešte nevidel. K tomu sme priložili najnovší model z dielne nášho klubu, a to model na miešanie RGB farieb. Deti pochopili podstatu farebnosti displeja PC monitoru, tabletu či mobilu. Vysvetlili sme im, vyskúšali si a pochopili, ako si „namiešať“ farbu podľa vlastného želania z takmer 17 miliónov farieb RGB spektra.

Zahrali sa aj s našou magnetickou hojdačkou, ktorá je viditeľným dôkazom existencie a sily magnetického poľa. Záujem chlapcov, ale aj dievčat, vzbudilo vzduchové delo, z ktorého účinku ostali deti očarené a zaujal ich nielen počet „zostrelených“ pohárov, ale aj technika, ktorú bolo potrebné zvládnuť, aby dokázali vytvoriť ten správny „náboj“.

Novinkou pre deti bol aj náš pískajúci drôt, ktorý preveril ich pevnú ruku a vysvetlili sme na ňom, ako funguje uzatváranie elektrického obvodu.

Zábavná balančná doska bola obsadená stále. Deti zistili, koľko zložitých úloh musí spracovávať ich mozog a telo, aby ju dokázali zvládnuť. Bolo milé pozorovať, ako si navzájom pomáhali.

Virtuálne pieskovisko deti očarilo už pred rokom. Aj teraz si menšie deti s nadšením modelovali terén a staršie si, viac či menej úspešne, vyskúšali kvíz z geografie.

Z oddelenia „biológie“ si deti odnášali farebné kvietky. Tým trpezlivejším sa zafarbili priamo pred očami. Vysvetlili sme im, ako rastlinky „nasávajú“ z pôdy živiny a vodu. Modré a červené farbivo v pohári s vodou bolo toho dôkazom. 

Pokusov bolo ešte viac, vymenovávať všetky nemá zmysel. Zmysel má, že sme boli medzi deťmi a v rámci ich školského Projektového týždňa sme niektoré z nich nadchli pre myšlienku vlastného projektu a vlastného bádania. To je predsa posolstvom AMAVET-u!

Tešíme sa zo spolupráce, ktorú sa nám s vedením školy podarilo nadviazať. Ďakujeme riaditeľke Dubeňovej za možnosť predstaviť naše pokusy a činnosť AMAVET-u deťom prvého až piateho ročníka. Pri výbornej organizácii mali na jednotlivé pokusy dostatok času všetci. Skupinky 3-5 detí na jednotlivých stanoviskách vytvorili priestor pre uspokojenie všetkých zvedavých otázok.

Poznatok na záver? Deti sa vedou bavili a bolo úžasné ich pri tom pozorovať!

Ing. Anka Kravárová, vedúca AMAVET klubu 959