AMAVET mi pomáha posúvať sa ďalej
               

AMAVET mi pomáha posúvať sa ďalej

Dátum: 20.04.2018  |  Autor: Janko  |  Kategória: nekategorizované

Posledné dni pred Veľkonočnými prázdninami som sa so stredoškolákmi z Levoče a Novej Dubnice rozhodol s AMAVET-om pocestovať a vydať sa na dlhú cestu do Švajčiarska. Naša cesta smerovala do ďalekého CERN-u, Európskej organizácie pre jadrový výskum.  

Pred návštevou svätého grálu časticovej fyziky, CERN-u, sme navštívili vedecké centrum TECHNORAMA vo švajčiarskom meste Winterthur. Toto centrum obsahuje enormné množstvo fyzikálnych a chemických experimentov rozmiestnených na 3 poschodiach, ktoré sú rozdelené do niekoľkých oblastí: mechanika a magnety, biológia a chémia, zvuk, matematika, svetlo a očné klamy.  V pravidelných intervaloch tu robia šou s bleskami a obrovskou Faradayovou klietkou. Na tomto mieste by som vedel stráviť dlhé hodiny hrania sa, pretože všetko čo tu je, slúži na to, aby si návštevník vyskúšal namodelovať jav alebo situáciu a vyvodil si logický záver.

Na druhý deň sme sa po raňajkách presunuli do neďalekej Ženevy a celí šťastní a napätí sme sa nemohli dočkať exkurzie v CERN-e. Čakalo ma tam milé prekvapenie, keďže som mohol opäť stretnúť slovenskú vedkyňu Inu Carli a iných známych pracovníkov, s ktorými som sa mohol porozprávať. Prvou zastávkou bolo Visiting centrum, kde sme mali prednášku venovanú aktivitám CERN-u a jeho základnému a aplikovanému výskumu, ktorú nám sprostredkovala práve Ina.

Po prednáške nás Ina so svojím kolegom Michalom vzala na miesto, kde pracuje na svojom výskume, na experimente ATLAS. Ide o jeden z experimentov na Veľkom Hadrónovom Urýchľovači – LHC, ktorého hlavným poslaním je zaznamenať zrážky protónov. Na tomto experimente bol zachytený Higgsov bozón v roku 2012. Tu sme dostali krátku inštruktáž a pozreli sme si interaktívne video o tomto experimente.

Našou treťou zastávkou bola testovacia hala SM-18 na francúzskej strane, v ktorej sa testujú magnety predtým, než sa umiestnia do urýchľovača v podzemí. Na začiatku haly sú modely zariadení, ktoré sa nachádzajú priamo v urýchľovači. Tie sme si spolu s Inou podrobne prešli. Mali sme možnosť vidieť supravodivé magnety, systém chladenia v urýchľovači, zväzky káblov zvládajúce prúd 13 tisíc ampérov, či kópiu tunelu LHC.

Celí nadšení a vyhladnutí sme sa šli najesť spolu so svetovými vedcami do reštaurácie priamo v CERN-e. Čo je lepšie, ako si dať obed spolu s poprednými fyzikmi a inžiniermi?

Po obede sme sa vydali na pešiu exkurziu a prechádzku po nádhernej a okúzľujúcej Ženeve. Mohli sme vidieť luxusné centrum tohto mesta, fontánu, kostoly a katedrály. Taktiež sme navštívili veľkolepú botanickú záhradu, videli sme sídlo OSN a UNESCO.

Naša cesta musela pokračovať ďalej a na druhý deň sme vyrazili z hotela do Bernu, hlavného mesta Švajčiarska. Hlavným dôvodom jeho návštevy bola návšteva múzea Alberta Einsteina a prehliadka tohto nádherného mesta.

Návšteva múzea Alberta Einsteina bola iná, ako návšteva nejakého „obyčajného“ múzea, ktoré si človek prebehne za niekoľko minút. V tomto múzeu sme mohli vidieť prierez celého života Alberta Einsteina od narodenia cez štúdium, prvú prácu ako úradníka na patentovom úrade, pôsobenie na univerzitách, jeho výskumoch, až po získanie Nobelovej ceny za prínos pre rozvoj teoretickej fyziky, ako aj za jeho fyzikálne objavy.

Boli to pre mňa jedny z najkrajších dní, keďže vždy som chcel navštíviť nádherné múzeum fyzika a vedca svetových rozmerov Alberta Einsteina. Taktiež som bol veľmi rád, že som sa mohol po necelom roku opäť vrátiť do CERN-u a pripomenúť si krásne chvíle z letnej stáže. Tento výlet bol pre mňa ďalším impulzom v mojej ceste a som rád, že AMAVET mi pomáha sa stále posúvať ďalej.

Gabriel Paľko