Festival vedy a techniky AMAVET 2017
               

Festival vedy a techniky AMAVET 2017

Dátum: 08.11.2017  |  Autor: Janko  |  Kategória: nekategorizované

Jubileum objavovania talentov

V pondelok 6. novembra sa začal 14. ročník Týždňa vedy a techniky na Slovensku, kde jedným z hlavných podujatí je už 20. ročník Festivalu vedy a techniky AMAVET. Žiaci, ktorí boli úspešní na krajských kolách v minulom mesiaci, predstavia svoje vedecké projekty v národnom finále od 9. do 11. novembra v bratislavskej Inchebe. Nad podujatím prevzala záštitu ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová. Odbornú garanciu nad festivalom má od jubilejného ročníka aj Slovenská akadémia vied. Organizátor, dvadsaťsedem ročné občianske združenie AMAVET – Asociácia pre mládež, vedu a techniku, je živnou pôdou na objavovanie talentov v prírodovedných odboroch a tí najúspešnejší z festivalu reprezentujú Slovensko na najprestížnejších svetových súťažiach, kde dosahujú vynikajúce výsledky. Festival vedy a techniky AMAVET je jedným z podujatí siete vedeckých výstav Intel ISEF. Je aj národným kolom pre súťaž Európskej únie pre mladých vedcov do 20 rokov - EUCYS.

INCHEBA EXPO Bratislava sa už stáva tradičným miestom, kde vytvárajú ideálne podmienky pre prezentáciu umu slovenskej mládeže. Festival vedy a techniky AMAVET aj s interaktívnou výstavou Veda netradične, popri veľtrhu Bibliotéka a výstave Pedagogika, dôstojne reprezentujú v Inchebe motto tohtoročného Týždňa vedy a techniky na Slovensku – „Spoznávaj, pochop, rozvíjaj“!

Viac ako 100 najúspešnejších žiakov z jednotlivých krajských kôl postúpilo na celoslovenské finále so 74 projektami. Najväčší záujem bol v kategórii Informatika a počítačové inžinierstvo, z ktorej postúpilo 12 prác, v tesnom závese sú kategórie Elektrina a mechanika, Fyzika a astronómia s 11 prácami. V Biológii bude súťažiť 10 projektov, v Medicíne a zdravotníctve 6, Environmentálnych vedách a Chémii 10, Matematike a Geovedách 1 a v kategórii Energia a transport 2 projekty. Nebudú chýbať ani zahraniční účastníci s desiatimi projektami z Českej republiky, Belgicka, Mexika a Ruska.

Víťazi festivalu postúpia na najprestížnejšie svetové súťaže: Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) v USA, I-SWEEEP v USA, na Vernadského národnú súťaž v Moskve, EUCYS (European Union Contest for Young Scientists), ktorý organizuje Európska komisia a na ďalšie súťaže vo svete.

Riaditeľom Festivalu vedy a techniky AMAVET je prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing Žilinskej univerzity v Žiline doc. Ing. Jozef Ristvej, PhD., ktorý je súčasne aj predsedom Asociácie pre mládež, vedu a techniku – AMAVET. „Dvadsaťsedemročné občianske združenie už 20 rokov podporuje súťažným festivalom žiakov a študentov z celého Slovenska ich snahu o sebarealizáciu vo vede. Vytvárame možnosti pre osobnostný a vedomostný rast mládeže, čím podporujeme ich sebarealizáciu vo vede. Toto je jeden z hlavných cieľov AMAVET-u, ponúkať možnosti, ktoré dnešný svet mladým ľuďom poskytuje a motivovať ich v budúcej kariére vo vede a technike.“

Pravdivosť týchto slov potvrdzuje aj účasť významných a silných partnerov na organizácii podujatia. Od záštity, spoluorganizátorov, cez odborných garantov a hlavných partnerov až po menších partnerov, bez ktorých by Festival vedy a techniky AMAVET nemohol už 20 rokov existovať a z roka na rok zvyšovať svoju úroveň. Poďakovanie patrí: http://www.festivalvedy.sk/cms/index.php/partneri

Všetkých vás AMAVET srdečne pozýva na slávnostné otvorenie festivalu do INCHEBA EXPO v Bratislave vo štvrtok, 9. novembra 2017 o 14:00 h v hale A0 na prízemí, vedľa Expo Clubu Incheba. Oplatí sa vidieť naživo obdivuhodné nápady, vedecké nadšenie a sebavedomie mladých Slovákov! Túto možnosť máte do soboty, 11. novembra, kedy slávnostným vyhodnotením o 11:30 h festival končí.

Ján Nemec

__________________________________________________________________________________

AMAVET je záujmové občianske združenie, ktoré funguje na princípe neziskovej organizácie. Združuje 4.500 aktívnych členov v 56-tich kluboch po celom Slovensku, ktoré pozitívne ovplyvňujú ich budúcu profesiu. Počas svojej existencie stál pri zrode mnohých úspešných projektov, ktoré sú zamerané na neformálne vzdelávanie mladých ľudí a naďalej prináša inšpirácie a rozvíja mladé talenty, podporuje dobré nápady a pomáha získavať hodnotné skúseností. Kluby pracujú v oblasti astronómie, robotiky, informatiky, biotechnológie, vied o zemi a v rôznych iných vedných disciplín. Medzi hlavné aktivity patria organizovanie Festivalu vedy a techniky AMAVET, interaktívna konferencia Junior Internet, Cesty za vedou - do vedeckých inštitúcií, letné tábory, Zvedaví vedci, Anjeli deťom, seminár LaBáK.

AMAVET spolupracuje so slovenskými univerzitami, Slovenskou akadémiou vied, strednými a základnými školami, Združením Slovenských vedecko-technických spoločností a Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. V AMAVET-e pracuje množstvo dobrovoľníkov z radov vedcov, vysokoškolských a stredoškolských učiteľov a študentov.

AMAVET má široké spektrum medzinárodnej spolupráce. Je členom mládežníckej organizácie MILSET (Mouvement International pour le Loisir Scientifique Technique) so sídlom v Paríži. V rámci členstva rozvíja spoluprácu s podobnými asociáciami v Nemecku, Belgicku, Španielsku, Maďarsku, Českej republike, Poľsku, vo Francúzsku a aj v mimoeurópskych krajinách.

AMAVET je od roku 2006 členom Society for Science & the Public, americkej spoločnosti pre vedu a spoločnosť, organizujúcu najprestížnejšiu súťaž projektov stredoškolských vedeckých prác prezentovaných formou posterovej prezentácie na svete Intel ISEF.  Intel ISEF - International Science and Engineering Fair so sídlom vo Washingtone udelil AMAVET-u afiliáciu vysielať víťazov Festivalu vedy a techniky na svetovú súťaž Intel ISEF, ktorej sa každoročne zúčastňuje približne 80 krajín. Za Slovensko môže na Intel ISEF vyslať žiakov AMAVET, ktorý má výhradné právo na výber účastníkov našej krajiny, aby nás reprezentovali na vynikajúcej úrovni.