Petržalské deti zo znevýhodnených rodín opäť pri mori
               

Petržalské deti zo znevýhodnených rodín opäť pri mori

Dátum: 03.10.2017  |  Autor: Janko  |  Kategória: nekategorizované

Stalo sa už tradíciou, že na návrh Asociácie pre mládež, vedu a techniku (AMAVET) zástupcovia Mestskej časti Petržalka rozhodnú o pridelení grantu pre deti zo znevýhodnených rodín, ktoré prežijú časť prázdnin pri mori, o ktorom sa im doteraz len snilo. AMAVET už 27 rokov vytvára podmienky pre neformálne vzdelávanie a zmysluplné trávenie voľného času detí a mladých ľudí. Tento rok vďaka dobrým ľuďom získali možnosť podporiť deti pochádzajúce zo sociálne znevýhodneného prostredia, pre ktoré v termíne 18. – 27. augusta pripravili  letný tábor v Chorvátsku.

Deti pochádzajúce z rodín, pre ktoré je náročné zabezpečiť vhodné podmienky pre ich rozvoj, no napriek nepriaznivej situácii dosahujú výborné výsledky v škole, športe či inej oblasti, po návrate z letného tábora pri mori nešetria slovami vďaky. Často z ich úst počuť „Najviac sa mi páčilo, keď sme robili pokusy“, „Bol som veľmi spokojný“, „Boli tam dobrí ľudia, mali sme dobrých animátorov a spoznal som dobrých kamarátov“...

V tomto roku strávili na Letnej univerzitke v kempe Baško Polje na Makarskej riviére v Chorvátsku deväťročná Rebeca a pätnásťročná Paťka z Petržalky. Okrem kúpania sa v mori mali deti pestrý program. Na morskej univerzitke sa neznámkuje ani neskúša. Základom 27-ročnej úspešnej existencie AMAVET-u je práca dobrovoľníkov, ktorí nechýbali ani teraz. Maťo, Erika a Evka deťom vykúzlili netradičné experimenty zvedavých vedcov pod holým nebom - DNA banánu, meranie pH pomocou červenej kapusty a ďalšie pokusy. Našlo sa niečo aj pre šikovné ruky, ale aj pre športu chtivých maxifutbal a ping pongový turnaj. Deti sa tešili útulnému ubytovaniu v mobilných domčekoch v píniovom háji, ktoré poteší všetky generácie.

Ján Nemec