Riport úspešných vedátorov AMAVET-u z Číny
               

Riport úspešných vedátorov AMAVET-u z Číny

Dátum: 13.09.2017  |  Autor: Janko  |  Kategória: nekategorizované

Mirka, Samko a Peter z CASTIC 2017 v Hangzhou

Vďaka nominácii, získanej na súťaži Intel ISEF 2017 v Los Angeles, Kalifornii, USA od Čínskej asociácie pre vedu a techniku CAST, sme mali možnosť zúčastniť sa najväčšej celočínskej a medzinárodnej súťaže mladých vedcov CASTIC 2017 v meste Hangzhou, ktorá sa konala od 14. do 21. augusta 2017.

Cestu sme začali odletom z Košíc, odkiaľ sme sa presunuli do českej metropoly s medzipristátím v Ostrave. Po pristáti v Prahe sme leteli na jedno z najväčších európskych letísk v holandskom Amsterdame. Vďaka osemhodinovej prestávke sme navštívili historické centrum mesta, známe množstvom kanálov, bicyklov, tulipánových trhov, drevákov a upokojujúcich látok. Neodmietli sme ochutnávku tradičných syrov, ovocia, či kúpu kvalitného kakaa. Užili sme si piknik pred múzeom Vincenta Van Gogha. Pokračovali sme letom do cieľovej destinácie v juhovýchodnej Číne, do „nášho“ Hangzhou. 

Po prílete v utorok ráno s časovým posunom 6 hodín sme dorazili do nášho hotela. V celej Číne je len jedno časové pásmo. V časovom limite „5 minút“ sme stihli 15 -minútový obed, 20 -minútové prihlasovanie a vybaľovanie. Našťastie, v Číne je čas len orientačný. Presunuli sme sa do výstavného centra, kde nás privítalo množstvo fotografov a to najmä pri posteroch, ktoré sme inštalovali. Ďalej nasledovala generálka otváracieho ceremoniálu, vedeného v typicky čínskom duchu. Na veľkolepom otváracom večeri nechýbala čínska hymna, čínski popoví speváci a známi moderátori. Každá krajina, vrátane všetkých čínskych provincií, niesla svoju národnú vlajku a niektorí súťažiaci, ako my, sme prišli v národných krojoch. Po dvoch dňoch cestovania bez poriadneho spánku sme si dopriali 6 hodinový nočný oddych.

V stredu sme mali Judging deň (hodnotiaci deň). Počas 9 hodín obhajob všetkých súťažiacich navštívilo 5 porotcov s výnimkou Mirky a Sama. Organizátori povedali, že ich naisto navštívili piati porotcovia, aj keď boli iba štyria. Zatiaľ čo sme my súťažili, naši delegáti, RNDr. Miriam Feretová a nekompromisný porotcovský kat Marián Babinčák, mali obhliadku mesta a okolia, kde navštívili najväčšiu atrakciu mesta Západné jazero, národné múzeum čaju, čajové plantáže, pagodu s výhľadom na mesto a typické čínske štvrte. Deň sme zavŕšili diskusiou o situácii na slovenskej politickej scéne.

Vo štvrtok nasledoval Public day, ktorý je určený verejnosti. Pred halou boli davy ľudí, čakajúci na vstup. Keďže sme prišli v krojoch, ktoré boli lákadlom, pred našimi stánkami sa začali tvoriť rady ľudí na fotenie. Po prezentáciách sme sa presunuli do centra mesta k Západnému jazeru, kde nás čakala spievajúca fontána Musical fountain. V centre mesta boli masy ľudí a popri tradičných luxusných značkách áut, šperkov či oblečenia, sme videli aj originálne značky, napríklad Mich Kris. Hangzhou je jedným z miest, kde žije najviac miliardárov na svete a patrí medzi TOP 5 čínskych miest. Počas vystúpenia nás zasiahol letný monzúnový dážď, no vďaka pršiplášťom sme zostali suchí. Na súťaži sme stretli aj veľmi zaujímavého kamoša z Ruska - Sergeja, ktorý je známy najmä pre svoje zručnosti v bojovom umení, technické znalosti vo výrobe dronov a zmyslom pre humor a nákupy.

Po celý čas sme mali k dispozícií aj veľmi milú a ochotnú dobrovoľníčku z Číny DU Tingting, nami premenovanú na Cililing, keďže nám svojím krehkým zjavom pripomínala vílu. Kedykoľvek sme potrebovali pomoc, vždy bola pri nás. Preložila nám názvy našich projektov do čínštiny, aby im rozumeli aj Číňania a niektorým dokonca aj tlmočila náš odborný výklad z angličtiny do čínštiny.

V piatok doobeda nás autobus odviezol do Expo Hangzhou - obrovského výstavného centra, kde sa v roku 2016 konalo veľké stretnutie lídrov G20. Poobede navštívil našu súťaž obľúbený čínsky viceprezident. Večer sme mali záverečný ceremoniál s veľkolepým programom, kde vystúpili detský spevácky zbor a čínski tanečníci. Nechýbali ani príhovory s vyhlásením výsledkov, kde sme tešili všetci traja. Za oba projekty sme získali strieborné medaily. 

Na tejto súťaži sme získali aj postup na súťaž Expo Sciences Luxembourg, ktorá sa bude konať v marci 2018.

Zároveň oba projekty boli pozvané do televíznej relácie Junior Einstein TV SMG Shangai Čína.

Keďže sa súťaž skončila v piatok, a náš let bol až v nedeľu, v sobotu sme si prezreli Orient Cultural Park Hangzhou s mnohými historickými pamiatkami ako sú pagody, zvony, či chrámy. Veľkým zážitkom boli aj tradičné čínske ulice s obchodmi a reštauráciami - mačka spiaca v regáli s potravinami, sliepky pred obchodmi a muž spiaci na sedačke na chodníku. Ako zakončenie dňa sme mali asi tú najväčšiu a najlepšiu večeru počas pobytu v Číne. O tom, ako nám chutilo, si urobili obraz aj čašníci. Tí od nás piatich po prvej hodine odniesli 25 veľkých tanierov, množstvo pohárov a misiek od Creme Brullê. Na našej poslednej večeri v Číne sme strávili 2 a pol hodiny.

Posledný deň nás čakal odlet, ktorý bol kvôli silnému monzúnovému dažďu posunutý o viac ako 2 hodiny. Po prílete do Amsterdamu sme zistili, že na prestup na lietadlo do Prahy máme asi 10 sekúnd. Nebolo inej možnosti a tak sme si výlet nechtiac, no s radosťou, predĺžili. Večera, ubytovanie, skvelé raňajky a nákup holandských suvenírov. S medzipristátím v Prahe sme sa v pondelok poobede šťastne vrátili domov.

Za finančnú podporu pre realizáciu projektov, súťažnej prehliadky a nákup leteniek by sme sa chceli poďakovať DB Biotech, Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR, Stredoeurópskej nadácií CEF a ich Talentom novej Európy a Nadácii EPH.

Za konzultácie projektov ďakujeme doc. MVDr. Branislavovi Peťkovi, DrSc. a RNDr. Viktórii Majláthovej, PhD. z Parazitologického ústavu SAV v Košiciach, Prof. RNDr. Martinovi Bačkorovi, PhD. z Ústavu biologických a ekologických vied UPJŠ v Košiciach, Mgr. Slavomírovi Čerňanskému, PhD. z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave a VVICB v Kapušanoch.

https://www.youtube.com/watch?v=dMXYTclndKw

 

Miriam Feretová, Samuel Smoter a Peter Škripko