CERN OZNÁMIL VÍŤAZOV SÚŤAŽE BEAMLINE FOR SCHOOLS 2017
               

CERN OZNÁMIL VÍŤAZOV SÚŤAŽE BEAMLINE FOR SCHOOLS 2017

Dátum: 13.09.2017  |  Autor: Janko  |  Kategória: nekategorizované

Ženevský CERN oznámil v júni víťazov súťaže Beamline for Schools 2017. Sú nimi “Charging Cavaliers” z Kanady a “TCO-ASA” z Talianska, ktorí boli vybraní z celkového počtu 180 tímov zo 43 krajín, čo spolu predstavuje 1485 stredoškolákov. Víťazi prídu do CERN-u v septembri, aby realizovali svoje vlastné experimenty s využitím zväzku urýchľovača. Do užšieho výberu najlepších tridsiatich tímov sa dostali aj zástupcovia Slovenska.

V rámci súťaže Beamline for Schools majú stredoškoláci možnosť uskutočniť experiment na plne vybavenej linke so zväzkom častíc rovnako ako vedci na Veľkom hadrónovom urýchľovači a na ďalších zariadeniach v CERN-e. Študenti musia podať písomný návrh experimentu a video, ktoré vysvetľuje, prečo chcú prísť do CERN-u, čo si sľubujú od tejto skúsenosti a prvé myšlienky o tom, ako chcú použiť zväzok častíc pre svoj experiment. Odborníci v CERN-e vyhodnotia návrhy, berúc do úvahy kreatívnosť, motiváciu, možnosť realizácie a vedeckú metódu. Finálny výber urobila vedecká komisia, ktorá je v CERN-e zodpovedná za prideľovanie času na zväzku navrhovaným experimentom. Komisia vybrala dva víťazné tímy, ktoré budú na svojich experimentoch v CERN-e pracovať spolu.

Kvalita a kreatívnosť návrhov je inšpirujúca. Ukazuje na veľký talent a odhodlanie novej generácie vedcov a inžinierov. Blahoželám všetkým, ktorí sa zúčastnili súťaže v tomto roku. Všetci môžu byť pyšní na to, čo dosiahli. Veľmi sa tešíme na príchod dvoch víťazných tímov a na výsledky ich experimentov,” povedala riaditeľka CERN pre medzinárodné vzťahy Charlotte Warakaulle.

Tím “Charging Cavaliers” tvorí 13 študentov, 6 chlapcov a 7 dievčat, zo školy “École secondaire catholique Père-René-de-Galinée” v Cambridge v Kanade. Ich úlohou je hľadať elementárne častice so zlomkovým nábojom. Týmto krokom sa snažia dostať na nepreskúmané územie za Štandardným modelom časticovej fyziky.

Stále tomu nemôžem uveriť. Takáto príležitosť je veľké privilégium, životná šanca, ktorá otvára mnoho dverí k poznaniu, ku ktorému by som inak nemala prístup. Je to výsledok tvrdej práce nášho tímu. Nemám slová, ktorými by som to opísala,” povedala Denisa Logojan z tímu Charging Cavaliers.

Tím “TCO-ASA” je zo školy “Liceo Scientifico Statale "T.C. Onesti"” vo Fermo v Taliansku, tvorí ho 8 študentov (6 chlapcov a 2 dievčatá). Rozhodli sa postaviť Čerenkovský detektor na svojej škole. Detektor môže pozorovať elementárne častice, ktoré sa pohybujú rýchlejšie ako svetlo v okolitom prostredí. Detektor, ktorý má byť z cenovo nenáročných a ľahko dostupných materiálov chcú otestovať na zväzku častíc v CERNe.

Som nadšená, že sme vyhrali, ešte som nemala takúto skúsenosť. Fermo je malé mesto a ja som nikdy nemala príležitosť byť vo fyzikálnom laboratóriu s vedcami, ktorí sa snažia každý deň objaviť niečo nové. Myslím si, že táto skúsenosť mi pomôže urobiť lepšie rozhodnutie ohľadne mojej budúcnosti,” povedala Roberta Barbieri z tímu TCO-ASA.

Beamline for Schools sa prvýkrát konala pred troma rokmi pri príležitosti 60. výročia CERN-u. Doposiaľ uskutočnili svoje experimenty v CERN-e víťazné tímy z Holandska, Grécka, Talianska, Južnej Afriky, Poľska a Veľkej Británie. V tomto roku tímy, ktoré sa dostali do užšieho výberu1 dostanú pre svoju školu detektor Cosmic-Pi, čo im umožní detekovať častice kozmického žiarenia. Medzi 30 najlepších tímov sa dostal aj slovenský G-Y-V-V AMAVET klub 964 zo Slovenska.

“Po štyroch ročníkoch sa BL4S súťaž stala dôležitou popularizačnou aktivitou CERN-u. Táto súťaž má potenciál inšpirovať tisíce mladých ľudí, aby premýšľali o úlohe vedy a techniky v našej spoločnosti. Mnohé tímy by si v tomto roku zaslúžili pozvánku do CERN-u”, povedal Markus Joos, vedúci projektu Beamline for School.

Ďalší ročník súťaže Beamline for schools 2018 je už potvrdený, informácie nájdete tu.

 

Further information:

Team “TCO-ASA”: Extract from their proposal “In BL4S 2016 the proposal of our school received the status of highly commended, which really intrigued us. The basic idea is to achieve an authentic detector by using some simple instruments. We wanted to study the Cherenkov’s effect that is a radiation emitted when a charged particle passes through a dielectric medium at a speed greater than the phase velocity of light in that medium. […]This year we made a new box with new sensors and we started the tests on the Cherenkov’s effect from the beginning. Our research gave us satisfying results with which we hope to win the BL4S 2017 competition. […]”

Watch their videohttps://www.youtube.com/watch?v=_DblkdyBRt4

Team “Charging Cavaliers”: Extract from their proposal “Generally, the idea that electric charge exists in integer multiples of electron charges is well supported by the scientific community. Be that as it may, the Standard Model, which includes three generations of quarks and leptons, does not establish charge quantization. To be able to enforce charge quantization, physics beyond the limits of the Standard Model is imperative. […] Our experiment will search for fractionally charged particles using proton interactions at the Proton Synchrotron with the goal of identifying fractionally charged particles by observing their light emission in a liquid scintillator, comparatively to a conventionally charged particle. […] It is our duty to encourage the pursuit of knowledge, and beginning with this privileged occasion would only advocate for this cause. We must think forward, and this would be our first big step toward doing so.”

Watch their video https://www.youtube.com/watch?v=ckhPq1he3ow

  1. A.O.C group from Israel
    Absolute Uncertainty from the United Kingdom
    Beamcats from the Philippines
    Bojos per la Física 2017 from Spain
    Brazinga from Brazil
    Cherenkov Radiation Busters from Poland
    Club de Física Enrico Fermi from Spain
    CURIEosity Team from Greece
    Dawson Technicolor from Canada
    Deep Impact from Chile
    DITI - Deep In The Ice from Poland
    G-Y-V-V Amavet 964 from Slovakia
    Hildebrandianer from Germany
    LEAM TEAM - Learning About Materials Team from Timor-Leste
    Newton's apples from Spain
    Pigeon Detectors from the United Kingdom
    P.R.O.ME.THE.U.S from Italy
    Q=MC² from the United Kingdom
    Salty Brits from the United Kingdom
    Sparticles Particles 2.0 from the United States
    Surfing the Wave Function from the United States
    Team Hephaestus from India
    Team Muonicity from India
    Terrella from New Zealand
    THE BIG BANG TEAM from Italy
    United World Astronauts from the Netherlands
    Vacuum Dunes from Spain
    Y=GC2 from the United Kingdom