AKTIVITY KLUBOV - klub 808 Partizánske
               

AKTIVITY KLUBOV - klub 808 Partizánske

Dátum: 13.09.2017  |  Autor: Janko  |  Kategória: nekategorizované

Majstrovstvá Slovenska a Svetový pohár v kozmickom modelárstve

Modelári z RMK Partizánske a AMAVET klubu č. 808 sa zúčastnili  na Majstrovstvách Slovenska a Svetovom pohári v kozmickom modelárstve. Lietalo sa  na priestranstve za obcou Koš. Naši pretekári mali za súperov modelárov z ČR, Poľska, Švajčiarska, Lotyšska a Bieloruska.  Motivácia bola veľká, veď v širšej nominácii na nadchádzajúce ME v Poľsku máme až troch členov AMAVET klubu.

Aj počasie akoby skúšalo pripravenosť súťažiacich. Chvíľku svietilo slniečko, následne mrholilo, ba začal pofukovať aj nepríjemný vietor. Modelári mohli naozaj otestovať modely do každého počasia.

Z našich pretekárov sa najlepšie darilo Klaudii Urbanovej, ktorá si v kategórii S9A vylietala 1. miesto a titul Majsterky SR. Hneď za Klaudiou sa v rovnakej kategórii umiestnil Jozef Holobradý, ktorý v kategórii S4A – malý raketoplán skončil na 3. mieste.

Našim reprezentantom srdečne blahoželáme a želáme veľa platných a kvalitných letov v ďalších súťažiach.

Nominačná súťaž v kozmickom modelárstve

Na letisku v Malých Bieliciach bojovali o nominačné body pre nastávajúce Majstrovstvá Európy kozmických modelov v Poľsku aj členovia RMK a Amavet klubu č. 808 z Partizánskeho.

Súťaž bola najmä pre juniorov veľmi dôležitá, nakoľko do širšieho reprezentačného výberu boli nominovaní traja členovia AMAVET klubu č. 808 – Veronika Mitášová, Jozef Holobradý a Klaudia Urbanová. Lietali sa kategórie S3A-padák, S6A – streamer a S9A – vírnik. A práve posledne menovaná vychytala „svoj deň“. Kategóriu S9A vyhrala suverénne, keď v troch kolách nalietala tri maximá a všetkým súperom ukázala pomyselný „chrbát“. V kategórii S6A obsadila 3. miesto. V kategórii S3A začala sľubne, keď hneď v prvom kole nalietala max, bohužiaľ v poslednom kole zapísala nulu a to bol koniec medailovému umiestneniu.

Našich reprezentantov ešte čaká II. séria M- SR v Kamenici nad Cirochou. Po ich skončení bude určená nominácia na ME v Poľsku. Veríme, že sa našim juniorom bude dariť a želáme im iba platné lety s maximálnymi časmi. 

Amavet na Majstrovstvách SR v raketovom modelárstve

Členka AMAVET-u v juniorskej reprezentácii SR.

V priestoroch letiska Kamenica nad Cirochou sa konala II. séria Majstrovstiev Slovenska v raketovom modelárstve. Na súťaži mali zastúpenie aj modelári z klubu AMAVET č. 808. Po predchádzajúcich sľubných výsledkoch z prvej série majstrovstiev v obci Koš chceli aj z tejto súťaže získať medailové umiestnenia. Veď sa bojovalo aj o body do reprezentačného družstva SR pre nadchádzajúce Majstrovstvá Európy v Poľsku.

Klub reprezentovali Veronika  Mitašová, Klaudia Urbanová a Jozef Holobradý. Počasie bolo premenlivé a pretekári mali možnosť otestovať svoje modely na každý druh počasia.  Umiestnenie našich modelárov bolo nasledovné:

Kategória S1A

K. Urbanová - 4. miesto, J. Holobradý - 6. miesto

Kategória S7

V. Mitašová - 3. miesto, J. Holobradý - 5. miesto, K. Urbanová - 4. miesto

Kategória S6A

V. Mitašová - 9. miesto, J. Holobradý - 8. miesto a K. Urbanová - 6. miesto

Klaudia Urbanová si svojim víťazstvom v prvej sérii Majstrovstiev Slovenska v kategórii S9A – vírnik vybojovala miesto v reprezentačnom družstve SR pre nadchádzajúce ME v Poľsku. Veríme, že svoje výkony z Majstrovstiev Slovenska zopakuje aj pri svojich prvých letoch v reprezentácii.

Súťaž bola podporená Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Spája nás kozmické modelárstvo II.

V dňoch 17.-21. júla sa v priestoroch Hvezdárne v Malých Bieliciach uskutočnil výmenný modelársky tábor raketových modelárov.  Privítali sme kamarátov modelárov z klubu Krupka v Českej republike. Predchádzajúci rok sme sa my učili v ich klube zhotovovať rakety novou technológiou. Tento rok sme ich pozvali na návštevu do nášho klubu. „Hlavný stan“ sme mali vo hvezdárni v Malých Bieliciach. Odtiaľ sme robili výlety za poznávaním krás nášho okolia ako i do našej dielničky v Centre voľného času v Partizánskom, či na letisko, kde sme skúšali naše nové modely. Hneď v prvý deň príchodu mali možnosť zúčastniť sa programu „Vatra zvrchovanosti“. Snažili sme sa pripraviť pre našich priateľov zaujímavý program a tak sme okrem práce v dielni mali možnosť navštíviť náučný chodník Bielické bahná, Múzeum A.S. Puškina v Brodzanoch, Vodný hrad v Šimonovanoch, kúpalisko Dúha ako i termálne kúpalisko v Bieliciach. Chceli sme našim mladým priateľom priblížiť kúsok histórie nášho kraja nie iba rozprávaním, ale priamo – zážitkovou formou. Každý večer sme mali posedenie pri ohníku, kde sme opekali rôzne dobroty. Pozorovanie nočnej oblohy nám umožnil veľmi ochotný a ústretový riaditeľ hvezdárne pán Mešter. Ani sme sa nenazdali a týždeň ubehol ako voda. Nastal čas rozlúčky, želaní príjemného prežitia prázdnin ako i želanie stretávať sa čo najčastejšie na modelárskych súťažiach s našimi mladými modelármi. 

Najbližšie niektorých z nás čaká stretnutie na nadchádzajúcich Majstrovstvách európy kozmických modelov v Poľsku.

Tento projekt bol podporený z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže."

Mgr. Janka Kajanová, vedúca AMAVET klubu 808, Partizánske