AKTIVITY KLUBOV - LETNÝ TÁBOR DETÍ z Rimavskej Soboty
               

AKTIVITY KLUBOV - LETNÝ TÁBOR DETÍ z Rimavskej Soboty

Dátum: 13.09.2017  |  Autor: Janko  |  Kategória: nekategorizované

Hory, slnko, voda, spev, tanec, muzika a dobrodružstvá... sú slová, ktoré dokážu najlepšie vystihnúť letný tábor. Presne taký zažili členovia AMAVET klubu 819 Legman pri základnej škole Pavla Dobšinského v spolupráci s detským folklórnym súborom Podkovička v Rimavskej Sobote.

Okolie Dobšinej na rozhraní Slovenského Rudohoria a Slovenského raja sa vyznačuje bohatou baníckou minulosťou, avšak dnešný návštevník sa najviac môže tešiť na krásnu a zdravú prírodu, na rôzne kultúrno-historické pamiatky, prírodné úkazy, z ktorých mnohé patria do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.                             

Deti počas týždenného pobytu navštívili obec Rejdová, ktorá sa preslávila folklórom. Vystúpili sme na kopec Radzim v tisíc metrovej výške, ktorý sa nachádza v blízkosti chaty Július, kde sme boli ubytovaní.

Ďalší unikát, Dobšinská ľadová jaskyňa, sa nám odhalila len po náročnejšej túre. Najväčším dobrodružstvom bola túra v Slovenskom raji, cez Zejmarskú roklinu na planinu Geravy. Turistický chodník je náročný, vyžaduje veľkú disciplínu, ale je výborne značený a zabezpečený rebríkmi, reťazami, prípadne stúpačkami a nádherná prírodná scenéria s vodopádmi a vyvieračkami bohato obdarí každého návštevníka.

Ďalším miestom, ktoré sme navštívili bol kaštieľ v Betliari, ktorého pôvodnými majiteľmi boli Bebekovci a neskôr Andrássyovci. Interiér kaštieľa je nádherný a keďže majitelia boli vášniví poľovníci a cestovatelia, deti mohli vidieť trofeje a rôzne zaujímavé predmety z celého sveta. Historický park kaštieľa už je prístupný návštevníkom.    

Deťom sa nemenej páčila aj ďalšia jaskyňa, a to Ochtinská aragonitová jaskyňa. Tešili sa z nevšedných tvarov, ktoré príroda vytvorila a tiež aj z fantázie ľudí, ktorí našli v týchto prírodných útvaroch podobenstvo, napríklad so srdcom človeka, s myškou, tešili sa, keď objavili duch jaskyne, či Mliečnu dráhu.    

K pobytu neodmysliteľne patrí aj ubytovanie, rôzne spoločenské a rekreačné akcie, hry, kúpanie, či menšie vychádzky do okolia. Počas pobytu sa deti venovali turistike a folklóru. Spievali, tancovali a hrali na hudobných nástrojoch pod odborným vedením lektorov. Ubytovaní sme boli v chate Július vo Vyšnej Slanej, ktorá sa nachádzala takmer uprostred lesa a na naše potešenie mala bazén. Bolo tam výborne, ticho, kde široko - ďaleko sme nevideli človiečika, iba personál, ktorý sa o nás výborne staral.

Strávili sme tu neopakovateľný týždeň, na ktorý budeme dlho spomínať a spoznali sme ďalší kút Slovenska, ktorý svedčí o tom, v akej krásnej krajine žijeme.

Celý týždeň sa o deti starali a pripravili im zaujímavý program PaedDr. Mária Šimková, Mgr. Gabriela Szabová, Matej Villányi, Vladimír Petrinec a Mgr. Elena Sakálová. Boli sme výborný tím a touto cestou sa chcem kolegyniam a kolegom veľmi pekne poďakovať za ich nezištnú prácu.

Mgr. Elena Sakálová, vedúca AMAVET klubu 819, Rimavská Sobota