Motivačná expedícia v Brazílii
               

Motivačná expedícia v Brazílii

Dátum: 13.09.2017  |  Autor: Janko  |  Kategória: nekategorizované

To ráno bolo výnimočné. Bolo výnimočné, lebo som sa zobudil v slovenskom hlavnom meste, v Bratislave a uvedomil som si, že konečne nastal deň, kedy sa začala moja cesta na MILSET Expo-Sciences International 2017 vo Fortaleze v Brazílii. 

V sídle AMAVET-u som sa po prvýkrát osobne stretol s riaditeľkou Ing. Gabrielou Kukolovou, ktorá mi už predtým pomáhala s prípravou. Pokojný nástup vo Viedni trocha skomplikoval Lisabon, kde nám zmenili gate a následne prílet do Fortalezy bez našej batožiny. Predstavte si, že idete prezentovať svoj projekt ako aj krajinu, a všetky potrebné veci máte v kufri, ktorý je niekde 6 tisíc kilometrov od vás. V tejto situácií som bol rád, že som mal v príručnej batožine jedno tričko naviac. Prvý deň bol pre mňa voľnejší, keďže som nemal čo prezentovať. Do môjho stánku som nalepil oznam „Sorry, my luggage hasn't arrived yet!!!“ a obzeral som si stánky ostatných účastníkov prehliadky vedeckých prác. Medzitým som pripravil aj propagačný plagát Slovenska, ktorý som neskôr aj predviedol na otváracom ceremoniáli. Po polnoci dorazila aj moja batožina, takže ďalšie dva dni som mohol dobehnúť to, čo som zmeškal. Prehliadky sa zúčastnilo viac ako 700 študentov z celého sveta. Po hlavnej časti prezentovania našich projektov sa väčšina účastníkov vybrala na veľmi motivačnú prezentáciu o živote prvého Brazílčana vo vesmíre. Potom sme si šli rýchlo zaplávať v Atlantiku spolu s Poliakmi a Slovincami. Na „kultúrnej noci“ sa predstavili so svojim programom zástupcovia 34 krajín sveta. Jedným z nich som bol aj ja. Naše krásy Slovenska som ostatným priblížil krátkou prezentáciou, súčasťou ktorej bol aj folklórny tanček. Nasledujúci deň sme mali prehliadku mesta, múzeí, miestnej katedrály a trhoviska. Po ďalšom prezentovaní projektov bola „brazílska noc“ spojená s ochutnávkou typických jedál a diskotékou v brazílskom štýle. V piatok bol voľný program. Ja som si ho užil v Beach parku, v jednom z najväčších aquaparkov na svete. Na večernom záverečnom ceremoniáli boli všetci účastníci ako aj ich sprievodcovia ocenení. V náš posledný deň, v sobotu, sme sa rozlúčili s Atlantikom a mestom a vybrali sa na 12-hodinový let domov.

Za túto skvelú skúsenosť ďakujem AMAVET-u, Nadácii TATRABANKA, mestu Bardejov, Gymnáziu L. Stöckela v Bardejove a samozrejme môjmu profesorovi RNDr. Jánovi Klebanovi, PhD. Bola to perfektná motivácia k ďalšej práci.

Filip Gomboš, víťaz Festivalu vedy a techniky 2016, v kategórii Biológia za projekt Populačná expanzia bobra vodného (Castor fiber) v povodí hornej Tople, postupujúci na MILSET Expo-Sciences International 2017, Fortaleza, Brazília

Riaditeľka AMAVET-u Ing. Gabriela Kukolová a Filip Gomboš - 30. výročie MILSET

Brazílsky astronaut Marcos Pontes, 1. juhoamerický astronaut, ktorý letel do vesmíru v roku 2006 cez Soyuz TMA-8, Rusko. Počas ESI mal prednášku o tom, ako sa jeho sen stal skutočnosťou