Cesty víťazov Festivalu vedy a techniky AMAVET 2016
               

Cesty víťazov Festivalu vedy a techniky AMAVET 2016

Dátum: 12.04.2017  |  Autor: Janko  |  Kategória: nekategorizované

Desiateho apríla vycestovali za svojimi snami prví žiaci z minuloročných víťazov Festivalu vedy a techniky AMAVET 2016. Richard Baláž, Richard Kováč a Marco Pintér nás v týchto dňoch reprezentujú na Vernadského národnej súťaži v Moskve. Okrem nich sa pripravujú na zahraničné súťaže ďalší sedemnásti žiaci, aby svojim umom a talentom reprezentovali Asociáciu pre mládež, vedu a techniku, svoju školu a Slovenskú republiku vo svete. Tešíme sa na ich výsledky, o ktorých vás budeme pravidelne informovať.

Ďalšou najbližšou súťažou je  Wetenschaps Expo Sciences 2017, Brusel v Belgicku, ktorá sa uskutoční od 28. do 29. apríla. Tu postúpili Filip Farkaš, Branislav Genčúr, Martin Petriga a Peter Nociar. Filipov projekt „Kvadrokoptéra“ je automatizovaným lietajúcim dronom, ktorý sám naprogramoval aj zostavil. K nemu zostrojil aj samotný ovládač, ktorý má dosah viac ako 1 kilometer a je možný aj prenos kamerou. Braňo a Martin budú prezentovať termoelektrický generátor. V prípadoch, keď je zdrojom energie nevyužité odpadové teplo, môže byť použitie termoelektrických zariadení veľkým prínosom. Navyše, využitie odpadového tepla môže byť oveľa viac ekonomicky a ekologicky efektívnejšie, ako získavanie elektrickej energie konvenčnými spôsobmi. Peter bude prezentovať projekt „Manažment, ochrana a údržba významného biotopu“.

Na súťaži  I-SWEEEP v Houstone, štáte Texas v USA nás od 3. do 8. mája budú reprezentovať Adrián Páleš, Filip Tomáška a Peter Škripko. Peter bude súťažiť s projektom „Vplyv kremíka na zvýšenie tolerancie zasolenia pôd u Agropyron elongatum“. Adrian a Filip budú prezentovať svetovo prvú bezkontaktnú cyklo-nabíjačku pre prenosné zariadenia RIDELO. Ide o kinetickú cyklo-nabíjačku pre mobilné zariadenia, pomocou ktorej si môžete dobiť rôzne prenosné zariadenia, ako napríklad mobilný telefón, tablet, kameru, fotoaparát alebo prenosný reproduktor, počas jazdy na bicykli, alebo po jej skončení, keďže nabíjačka má aj powerbanku, do ktorej sa ukladá vyrobená elektrina a tá sa počas jazdy nespotrebuje.

Na najvýznamnejšiu celosvetovú súťaž - na Intel ISEF Los Angeles, štát California v USA postúpili Miriam Feretová a Samuel Smoter, ktorí boli úspešní už v minulom roku svojimi individuálnymi projektami na súťaži I-SWEEEP. Teraz od 14. do 19. mája to skúsia so spoločným projektom „Prírodné éterické oleje  v prevencii pred kliešťami rodu Dermacentor“. Spoločný projekt „Meranie kvality spánku pomocou Xiaomi Mi Band 1S“ budú na Intel ISEF prezentovať aj Dominika Gáborová a Juraj Vasek.

Najďalej zo Slovenska pocestuje Filip Gomboš. Ekologicky zameraný projekt „Populačná expanzia bobra vodného (Castor fiber) v povodí hornej Tople“ bude prezentovať na Expo Science International vo Fortaleza, Brazília, od 7. do 12. augusta.

Postup na EUCYS Tallinn v Estónsku od 22. do 27. septembra si zabezpečili svojimi projektami piati žiaci: Natália Bátorová, Eva Marasová, Miroslav Kurka, Lukáš Marcin a Adriána Pazdičová.

Ján Nemec