Cesta za historickými pamiatkami
               

Cesta za historickými pamiatkami

Dátum: 07.09.2016  |  Autor: Janko  |  Kategória: nekategorizované

V júni si členovia AMAVET klubu č. 952 z Bežoviec obohatili svoje zážitky návštevou historických pamiatok mesta Košíc. Začali sme prehliadkou „Najkrajšie skvosty mesta Košice“. Naša cesta smerovala k Dolnej bráne – je to unikátny archeologický komplex, ukrývajúci časť mestského opevnenia z 13. storočia. V prednej časti malého parku sme videli  bronzovú plastiku košického erbu – najstaršieho a prvého mestského erbu v Európe z roku 1369. Krásny anjel s heraldickými atribútmi rozprestiera svoje anjelské krídla a ako ochranca drží košický erb vo svojich rukách.

Z malého parku sme videli Dóm sv. Alžbety - najvýchodnejšia gotická katedrála v Európe, najväčší chrám na Slovensku. Najkrajší vchod do Dómu je od severu. Nad dverami je vidno v dvoch pásoch stredovekú predstavu Posledného súdu. V hornom páse  je Ježiš na nebesiach ako Sudca. V dolnom pokojní ľudia mieria k nebeskej bráne, hriešnici opačným smerom do tlamy Leviathan. Mŕtvi vstávajú z hrobov a medzi zatratenými sme  zbadali aj biskupa či mníšku.

Nasledovala prehliadka Urbanovej  veže, ktorá bola  postavená v prvej polovici 14. storočia a pôvodne slúžila ako zvonica dómu. Pred vežou sa nachádza zrekonštruovaný zvon Urban, ktorý bol zničený požiarom v roku 1966. V súčasnosti sa vo veži nachádza jedinečné Múzeum voskových figurín. Prechádzali sme okolo spievajúcej fontány a zvonkohry, ktoré sú jedinečnými, modernými atrakciami Košíc. Okrem toho sme si pozreli aj ďalšie unikátne historické skvosty mesta. Potom nasledovala návšteva botanickej záhrady, kde sme si obzreli zaujímavé dreviny, liečivé, úžitkové i dekoratívne rastliny. Okrem voňavých pestrofarebných kvetov a trávnikov  nás upútali i motýle exotických trópov.

V botanickej záhrade sme sa nadýchali čerstvého vzduchu a naša cesta smerovala do obchodného centra Optima, kde sme minuli vreckové a načerpali energiu v McDonalds-e. Vo večerných hodinách sme sa s nezabudnuteľnými zážitkami a dojmami vrátili domov.

Ing. Jana Michlíková, vedúca AMAVET klubu č. 952