Letná univerzitka s deťmi zo znevýhodnených rodín
               

Letná univerzitka s deťmi zo znevýhodnených rodín

Dátum: 07.09.2016  |  Autor: Janko  |  Kategória: nekategorizované

„Najviac sa mi páčilo, keď sme robili pokusy“, boli slová trinásťročného Lukáša po návrate z letného tábora pri mori, pri ktorom bol prvý raz v živote. Asociácia pre mládež, vedu a techniku - AMAVET už 26 rokov vytvára podmienky pre neformálne vzdelávanie a zmysluplné trávenie voľného času detí a mladých ľudí. Tento rok vďaka dobrým ľuďom získali možnosť podporiť deti pochádzajúce zo sociálne znevýhodneného prostredia, pre ktoré v termíne 24.6. – 3.7.2016 pripravili  letný tábor v Chorvátsku.

Možno i vy poznáte deti pochádzajúce z rodín, pre ktoré je náročné zabezpečiť vhodné podmienky pre ich rozvoj, no napriek nepriaznivej situácii dosahujú výborné výsledky v škole, športe či inej oblasti, a pre ktoré zostávajú letné prázdniny strávené za hranicami rodného kraja len ťažko uskutočniteľným snom. Vďaka grantu Mestskej časti Bratislava – Petržalka mohli petržalské deti Lukáš a dvanásťročná Simonka stráviť na Letnej univerzitke v kempe Baško Polje. „Bol som veľmi spokojný s ubytovaním“, pokračuje Lukáš vo svojich zážitkoch. „Mám z toho veľmi dobré pocity a odniesol som si dobré spomienky. Napríklad, keď sme išli do mesta Baška Voda alebo na výlet loďou po mori.“ Útulné ubytovanie v mobilných domčekoch v píniovom háji poteší všetky generácie.

Okrem kúpania sa v mori majú deti postarané o pestrý program. Na morskej univerzitke sa neznámkuje ani neskúša. V programe nechýbali netradičné experimenty zvedavých vedcov pod holým nebom - DNA banánu, pH pomocou červenej kapusty a ďalšie pokusy, niečo pre šikovné ruky, maxifutbal a ping pongový turnaj. Základom 26-ročnej úspešnej existencie AMAVET-u je práca dobrovoľníkov, ktorí nechýbajú ani na univerzitke. „V Chorvátsku bolo dobre, našla som si nových kamarátov. Páčil sa mi program aj animátori“, pridáva sa do rozhovoru Simonka a Lukáš dodáva: „Boli tam dobrí ľudia, mali sme dobrých animátorov a spoznal som dobrých kamarátov.“

Príjemné prázdniny pri mori mohli petržalské deti Simonka a Lukáš stráviť vďaka rozhodnutiu zástupcov Mestskej časti Petržalka o pridelení grantu pre deti, pre ktoré sú takéto prázdniny len snom. V ich prípade sa premenil na skutočnosť.

Ján Nemec