Denné tábory AMAVET-u boli vykúpením pre rodičov
               

Denné tábory AMAVET-u boli vykúpením pre rodičov

Dátum: 07.09.2016  |  Autor: Janko  |  Kategória: nekategorizované

Pomocnú ruku pracujúcim rodičom podali animátori Asociácie pre mládež, vedu a techniku. V dennom tábore v Bratislave - Rači ponúkli v júli a auguste školákom (ne) obľúbené prírodovedné predmety formou hry a stali sa z nich ZVEDAVÍ VEDCI. Popri rôznych vedecko-technických súťažiach a letných táboroch pri mori, ktoré organizujú v AMAVET-e už 26 rokov, sa prvýkrát rozhodli zorganizovať aj letné denné tábory. Ako sa zhostili tejto premiéry sme sa opýtali riaditeľky AMAVET-u Gabiky Kukolovej a vedúcich tábora Katky Lehotskej a Davida Richtera.

Gabika: „Najťažšie bolo rozšíriť informáciu o tom, že najmä rodičia z Krasňan a Rače majú veľmi dobrú príležitosť pre svoje ratolesti, aby popri svojich pracovných povinnostiach im spríjemnili prázdniny. Boli sme radi, že naša snaha podať pomocnú ruku sa naplnila a všetky tri týždenné turnusy sa nám naplnili. Dali sme dôraz na kvalitu, preto sme v jednom turnuse mali stanovenú kapacitu maximálne 10 detí, aby sa naši traja animátori a jeden vedúci mohli deťom intenzívne a osobne venovať.

David: „Bolo milé sledovať, keď prišli rodičia popoludní pre svoje deti, niektoré sa skrývali v miestnosti, a neťahalo ich to domov.“

Katka: „Deti sa tešili najmä na piatkovú exkurziu do čokoládovne v Kittsee. Od vlakovej stanice do výrobne čokolády mali prejsť pešo necelé dva kilometre. Smerom tam im to trvalo polovičný čas ako pri ceste späť, kedy ich mlsné jazýčky zatúžili vrátiť sa späť a ďalej vyjedať ponuku predajne, kde mohli prechutnávať čokoládu do sýtosti...ešte ma pobavilo, keď sa deti vo vlaku z Petržalky do Kittsee pýtali kde je hranica.“

Gabika: „Počas týždňa deti navštívili CENTRUM VEDY, kde sa vyšantili na atraktívnych hrách s kúzelnými javmi prírody. Naozaj bolo ťažké dostať ich domov, ale čas bol neúprosný. Návšteva FABLAB-u, bratislavského „laboratória“, kde sa každý mení na dizajnéra budúcnosti, sprístupnila tvorivú dielňu a ponúkla priestor pre zoznámenie sa s prácou a technológiami digitálnej výroby 21. storočia. Osviežením počas týždňa bol splav po Malom Dunaji na katamaranoch, kde deti spoznávali faunu a flóru lužných lesov prostredníctvom príbehov a hier, hľadali poklad kapitána Jacka, opekali si špekáčky pri ohni a tí ktorí mali záujem, dostali aj základy chytania rýb s peknými úlovkami. O udice sa doslova trhali. Za využitie lodenice a vytvorenie bezpečných podmienok pre deti ďakujem vedúcemu AMAVET klubu 946 v Zálesí Mariánovi Fačkovcovi. Na tímové hry a bádateľské aktivity sme s radosťou využili ústretovosť Mestskej časti Bratislava – Rača, ktorá nám poskytla nádherné priestory Krasňanskej besedy, za čo sa chceme poďakovať najmä pánovi starostovi Petrovi Pilinskému. Sme presvedčení, že v budúcom roku tábory zopakujeme ešte vo väčšom rozsahu a rodičia už teraz budú očakávať našu ponuku, ktorá z pohľadu rodinného rozpočtu bola v tomto roku naozaj korektná – 70 eur za týždeň zážitkov! Takáto nízka cena mohla byť aj vďaka Nadácii Volkswagen, ktorá prispela na materiálne zabezpečenie aktivít.

Ján Nemec