Celosvetový unikát vymysleli slovenské deti
               

Celosvetový unikát vymysleli slovenské deti

Dátum: 07.06.2016  |  Autor: Janko  |  Kategória: nekategorizované

(Tlačová informácia)

(Bratislava, streda, 27.04.2016)

Keď mali 14 rokov, mali nápad. Dnes majú takmer 17 a v rukách majú svoj prvý produkt: anorganickú chémiu hrou – ChemPlay

Spoločenskú stolovú hru ChemPlay, ktorá v roku 2015 upútala v prestížnych súťažiach dospelákov, vymysleli deti. Študenti Gymnázia Jura Hronca v Bratislave, Ivana Kravárová a Adrián Hegedűš sú autormi hry, ktorá je primárne určená deťom základných a stredných škôl na výučbu anorganickej chémie. Hru vymysleli ako 14-roční. Prispel k tomu aj Festival vedy a techniky AMAVET, kde sa umiestnili vo svojej kategórii na prvom mieste. Dnes majú 17 rokov a ich prvotná myšlienka je zhmotnená do nového výrobku, ktorý vstúpil na slovenský a český trh vzdelávacích hier. Stalo sa tak hneď po tom, ako ju dnes (v stredu, 27.4.2016) na pôde Gymnázia Jura Hronca v Bratislave pokrstili herci Alenka Ďuránová a Juraj Kemka. 

ChemPlay hravou formou umožňuje výučbu teoretických základov školského učiva anorganickej chémie, ktorá je vstupnou bránou do sveta chémie. Hra podporuje u detí súčasne rozvoj logického, kombinačného aj kreatívneho myslenia a rozvíja aj schopnosť spájať už nadobudnuté vedomosti a využiť ich pri hre. Deti oceňujú hravú formu, pri ktorej sa podľa ich vlastných slov učia oveľa rýchlejšie a efektívnejšie, ako pri terajšom spôsobe výučby založenom na memorovaní. Hra však vďaka svojej forme, umožňuje prvý dotyk s chémiou aj mladším deťom, ktoré v škole chémiu ešte nemajú. Nemajú voči nej predsudky, sú zvedavé a je možné ich ľahšie motivovať.

Ako povedal na krste skúsený softwarový mág Šimon Šicko zo spoločnosti Pixel Federation, vidí v hre perspektívu na vytvorenie on-line aplikácie, vďaka ktorej sa budú môcť deti učiť formou hry, ale aj súťažiť v ChemPlay na medzinárodnej úrovni.

Vytrvalosť detí priniesla svoje ovocie. Popri svojom projekte dozreli na rozhľadených mladých ľudí so skúsenosťami, ktoré mnohí ľudia zbierajú až do dospelosti. Z pionierskej verzie sa ďalším vývojom stala svetovo unikátna hra, ktorá sa dostala do výroby, aby následne vstúpila na reálny predajný trh a zabojovala o svoje miesto vo svete biznisu.

Prečo krstili práve herci? Krstných rodičov si vybrali autori hry. Pre Alenku Ďuranovú bola chémia vždy strašiakom. Naopak, Juraj Kemka mal z chémie na gymnáziu jednotku! Obaja ako krstní rodičia cítia potrebu zmeniť niečo na spôsobe výučby, aby ich deti v škole už nemuseli bojovať z nudnou teóriou.

(naj, +421 903 719 244)