Unikátne pexeso MEMONIK
               

Unikátne pexeso MEMONIK

Dátum: 05.05.2016  |  Autor: Janko  |  Kategória: nekategorizované

Máte vo svojej rodine, alebo blízkom okolí nevidiaceho človeka? Viete si predstaviť, aké je to poznávať svet bez pomoci zraku? Podľa odhadov žije na Slovensku viac ako 70 000 nevidiacich, ktorí majú častokrát veľmi obmedzený prístup k plnohodnotným hrám pre seba a svoje deti, teda hrám pri ktorých by neboli obmedzovaní svojim hendikepom. Nikoleta Čeligová sa preto rozhodla, že vytvorí hračku, ktorú si budú môcť zahrať rovnocenne nevidiaci aj vidiaci. Vzniklo unikátne pexeso Memonik, pri ktorom úlohu zraku preberá iný telesný zmysel – hmat.

Pravidlá hry sú veľmi jednoduché a univerzálne. Hracie pole tvorí 36 vaničiek s 18 rôznymi povrchmi, ktoré bežne nájdete aj vo svojej domácnosti, napríklad korok, koberec, drevo, ale aj šmirgeľ, či silikón.

Vidiaci hráči majú na očiach nepriehľadné škrabošky, takže rozoznávanie a zapamätanie si jednotlivých materiálov prebieha takmer výhradne pomocou hmatu, prípadne sluchu. Cieľom hry je vyzbierať páry s rovnakým povrchom bez toho, aby sa niektorý z hráčov pozeral na hraciu plochu.

Memonik tak motivuje k systematickému spôsobu hry, pri ktorom sa rozvíja hmatová pamäť, priestorová orientácia, jemná motorika a v neposlednom rade aj trpezlivosť.

Hmatové pexeso môžu hrať rovnako a plnohodnotne vidiaci i nevidiaci, ľudia hovoriaci rôznou rečou, či seniori spoločne s deťmi. Memonik sa však dá použiť aj ako senzorická hračka, či výchovná pomôcka (napríklad pri Montessori výchove). Nikoleta bola preto za návrh Memoniku ocenená aj Národnou cenou za dizajn a českou cenou Talent dizajnu. Sme veľmi radi, že sa spolu so svojimi kolegami Jurajom Podroužkom, Petrom Brtáňom a Filipom Gyorom rozhodli spojiť sily s AMAVET-om a pokračovať v rozvoji tejto, ale aj ďalších hier aj pod našimi krídlami.

V máji a júni sa Memonik aj s podporou mediálne známych osobností, medzi ktorými je napríklad autorka populárnej série detských príbehov Mimi a Liza, Katka Kerekéšová, pokúsia osloviť širšiu verejnosť na Slovensku. V rámci tzv. crowdfundingovej kampane ich budú môcť podporiť všetci tí, ktorí si myslia, že aj u nás doma má zmysel vytvárať spoločensky hodnotné veci. Prajeme teda Memoniku veľa úspechov a dúfame, že už koncom leta by sa táto originálna a podnetná spoločenská hra mohla objaviť aj u vás doma, či na vašej škole.

(AMAVET)