Nikola Tesla – geniálny smoliar
               

Nikola Tesla – geniálny smoliar

Dátum: 10.02.2016  |  Autor: Janko  |  Kategória: nekategorizované

Srbský vynálezca a technik Nikola Tesla  (*1856 Smiljan – dnešné Chorvátsko  - †1943 New York)  mal veľký vplyv na vývoj prvej generácie elektrotechniky a rádiovej techniky.  Veľkú časť svojho života prežil v Spojených štátoch, kde sa mu podarili prelomové objavy v rádiovej technike a vyvinul aj elektrickú sieť so striedavým prúdom (AC). Jeho podnikateľský duch však zaostával za jeho vynachádzavosťou a mnohé zo svojich vynálezov nevedel speňažiť. Začiatkom 20. storočia obhajoval, na tie časy nezvyčajné myšlienky, ako bezdrôtový prenos energie, či zbrane využívajúce zväzky lúčov. Zomrel chudobný a na pokraji záujmu spoločnosti. 

Teslove objavy v kocke

Veľká časť  Teslových objavov sa využíva aj v súčasnosti, prípadne sa stala východiskom pre ďalšie bádania. Rozsah jeho práce je ohromujúci  a vymenovať všetky  prínosy by bolo veľmi náročné.  Tu sú niektoré z nich:

Striedavý prúd   - Teslova koncepcia spôsobila rozruch na svetovej výstave v Chicagu.  Bezpečnosť striedavého prúdu preukázal zaujímavým spôsobom – viedol  ho cez vlastné telo a rozsvietil žiarovku.

Svetlo - samozrejme, že Tesla neobjavil svetlo ako také, ale spôsob, akým môže byť využité a distribuované.  Vyvinul fluorescenčné žiarovky. Ohýbal  sklenené trubice a vytváral z nich mená známych vedcov - prvé neónové nápisy.  

X-lúče - elektromagnetické a ionizujúce žiarenia boli predmetom záujmu už pred Teslom. Bol to však on, kto skúmal celé spektrum. Jeho objav zohral kľúčovú úlohu pri vynáleze, ktorý dnes využíva  lekárska diagnostika.

Rádio - Nikola Tesla bol prvý, kto využil rádiové vlny v praxi. Pochopil, že ide o frekvencie, ktoré potrebujú vysielač a prijímač a predviedol niekoľko priekopníckych demonštrácií „bezdrôtovej telegrafie“.

Diaľkové ovládanie - tento vynález bol prirodzeným dôsledkom predošlého objavu.  Tesla demonštroval napríklad diaľkovo ovládaný čln. 

Elektromotor - vynález elektromotora zásadne zmenil pohľad na to, čo dnes považujeme za samozrejmosť - priemyselné ventilátory, domáce spotrebiče, vodné čerpadlá, obrábacie stroje, elektrické náradie, diskové jednotky, digitálne hodinky a kompresory.

Robotika - Tesla prišiel s myšlienkou, že predstavuje automat obdarený silou pohybu, ktorý len reaguje na vonkajšie podnety. Zrodil sa koncept robota.  Podľa Teslu mal mať obmedzenia – konkrétne rast a množenie.

Laser –  objav tzv. „lúčov smrti“ sa pripisuje Teslovi viac než 50 rokov predtým, ako boli oficiálne vynájdené.

Legenda o bleskoch

V noci z 9. na 10. júla 1856 bola v oblasti, kde sa malý Nikola práve narodil, silná búrka. Podľa legendy mu  miestne ženy predpovedali, že blesky ovplyvnia celý jeho ďalší život. Ako sa neskôr ukázalo, neboli ďaleko od pravdy – elektrická energia sa stala jednou z kľúčových oblastí, ktorej sa venoval.

Nikola Tesla mal výbornú schopnosť  vizualizácie. Všetky svoje experimenty si najprv premyslel, rozpracoval do detailov a otestoval v hlave. Až keď videl, že všetko funguje ako má,  preniesol  ich do reality.

Jeho matka pochádzala z jednej z najstarších rodín v regióne a jej predkovia vynašli mnoho zariadení pre domácnosť, poľnohospodárstvo a iné účely.  Považoval ju za prvotriedneho vynálezcu, ktorý by dosiahol veľa, keby nebol tak ďaleko od moderného života a príležitostí, ktoré ponúka. V skutočnosti to bola skvelá a veľmi schopná žena, statočná a vytrvalá. Pracovala neúnavne od rána až do neskorých nočných hodín, krásne tkala a väčšina oblečenia, ktoré nosili, ale aj nábytku, ktorý používali, boli dielom jej rúk. Vážil si aj každodenné úlohy, ktoré mu dával otec - napríklad hádanie myšlienok druhých, odhaľovanie rôznych chýb, opakovanie dlhých viet alebo výpočty z hlavy. Tieto cvičenia posilnili pamäť aj rozum a rozvinuli kritické myslenie.

TIP na aktivitu: Nikola Tesla v roku 1882 pri prechádzke v budapeštianskom parku  objavil princíp rotujúceho magnetického poľa. Dokážete to aj vy?

„Vojna“ elektrických prúdov

Nikolu Teslu na odporúčanie Charlesa Batchellora  -  parížskeho spolupracovníka T.A. Edisona,   zamestnali  v centrále Edisonovho podniku v New Yorku. Po čase odtiaľ odišiel a založil si vlastnú spoločnosť. Hlavným zdrojom nezhôd medzi Edisonom a Teslom bol striedavý elektrický prúd. Tesla varoval ľudí, že im pri používaní jednosmerného prúdu môžu (DC) vyhorieť domy, Edison poukazoval na nebezpečenstvo striedavého prúdu (AC) tým, že verejne usmrcoval zvieratá.  Víťazstvo striedavého elektrického prúdu bolo korunované výstavbou hydrocentrály na Niagarských vodopádoch podľa Teslovej koncepcie.

Smoliar

Tesla veľakrát prišiel o svoje výsledky  v dôsledku nešťastných udalostí, prípadne si jeho objavy privlastnili iní. Údajne povedal : "Neľutujem, že mi ukradli moje myšlienky. Je mi ľúto, že nemajú vlastné".  Objavil napríklad nový druh žiarenia, tzv. X- lúče, neskôr známe ako röntgenové žiarenie. Skôr než mohol svoj objav dokončiť a využiť, vyhorelo mu celé  laboratórium aj s výsledkami výskumu. Wilhelm Conrad Röntgen získal v roku 1901 Nobelovu cenu za fyziku. O Teslove tvrdenia sa opieral aj prof. Thomson pri objavovaní elektrónov. Sir Joseph John Thomson získal v roku 1906 Nobelovu cenu za fyziku.  Tesla úspešne experimentoval  aj v oblasti bezdrôtovej telegrafie. Jeho zistenia využil  žiak Guglielmo Marconi, ktorý sa osamostatnil a neskôr mu bol pripísaný objav rádia. Tesla jednoznačne preukázal svoje prvenstvo a súd rozhodol v jeho prospech,  no stalo sa tak až 3 mesiace po jeho smrti. Guglielmo Marchese Marconi získal  v roku 1909 Nobelovu cenu za fyziku.

Vizionár

Nikola Tesla sa zaoberal na svoju dobu neuveriteľne pokročilými a vizionárskymi výskumami súvisiacimi s bezdrôtovým prenosom elektrickej energie. Pustil sa do veľkého projektu tzv. Wardenclyffeskej veže, ktorá mala umožňovať bezdrôtovú distribúciu elektrickej energie na veľké vzdialenosti.  S výstavbou  57 metrov vysokej veže sa začalo na Long Islande. Pre nedostatok financií projekt nikdy nedokončil  a veža bola v roku 1917 zbúraná. 

Po Nikolovi Teslovi bola na jeho počesť pomenovaná  jednotka magnetickej indukcie – tesla.

TIP na exkurziu:   Pri príležitosti 150. výročia narodenia Nikolu Teslu bolo v jeho rodnej dedine Smiljan v dnešnom Chorvátsku sprístupnené pamätné múzeum.  Navštívte ho spolu so zaujímavosťami v okolí! Inšpirovať sa môžete tu.

Voľne spracované z dostupných zdrojov sk.wikipedia.org, www.chorvatsko.cz, www.mladyvedec.sk, www.activistspost.comwww.mcnikolatesla.hr.