Štvorica finalistov Slovenska sa pripravuje na Intel ISEF, svetovú „olympiádu“ vedeckých talentov
               

Štvorica finalistov Slovenska sa pripravuje na Intel ISEF, svetovú „olympiádu“ vedeckých talentov

Dátum: 09.04.2015  |  Autor: Bronka  |  Kategória: nekategorizované

Intel ISEFDomáca diagnostika chronického ochorenia obličiek, bunková odpoveď na zmenu v množstve mitochondriálnej DNA u kvasinky Yarrowia lipolytica, tvorba sekundárnych metabolitov u druhu Matricaria recutita L. v experimentálnom pestovaní a počítačové videnie – mapovanie a orientácia v 3D priestore, to sú projekty, s ktorými idú naši mladí vedci do súťaže o najprestížnejšie vedecké ocenenia mládeže na svete.

Dňa 8. 4. 2015 sa v Bratislave uskutočnila tlačová konferencia k pripravovanej účasti 4 víťazov celoslovenského kola súťaže Festivalu vedy a techniky AMAVET na svetovej olympiáde vedeckých projektov INTEL ISEF.

Popracovať na prezentácii svojich projektov, doladiť angličtinu a zbaliť svoje projekty, to sú aktuálne ciele štyroch mladých vedcov zo Slovenska, ktorí začiatkom mája vycestujú do amerického Pittsburghu v Pennsylvánii hájiť farby Slovenska pred porotou zloženou z mnohých nositeľov Nobelovej ceny a rešpektovaných vedeckých kapacít. V piatok 15. mája budú vyhlásení víťazi sedemnástich vedeckých kategórii vrátane absolútneho víťaza. Našim reprezentantom držíme palce!

Len pre pripomenutie, počas minuloročného Intel ISEF 2014 bolo Slovensko reprezentované siedmymi nadanými študentmi, pričom najlepším slovenským umiestnením bolo 1. miesto v hlavných cenách, ktoré získala v kategórii Astronómia Michaela Brchnelová. Okrem odmeny 3 000 dolárov za prvú cenu získala aj 1500 dolárov za špeciálnu prvú cenu Koalície pre plazmovú vedu (CPS) a výlet do švajčiarskeho CERNu v hodnote 5000 dolárov. Michaela zvíťazila so svojím projektom „O urýchľovaní častíc v Tychovom pozostatku po supernove,“ a na minuloročný Intel ISEF bola nominovaná v rámci súťaže Festival vedy a techniky AMAVET. Michaela má 18 rokov a študuje na Gymnáziu Juraja Hronca na Novohradskej ulici v Bratislave.

O tejto tlačovke si môžete prečítať článok alebo pozrieť video z médií:

https://www.youtube.com/watch?v=B5TU68NxhFY&feature=youtu.be

http://egoodwill.sk/aktuality/stvorica-finalistov-slovenska-sa-pripravuje-na-intel-isef/