15. ročník Festivalu vedy a techniky 2012 dopadol nad očakávania
               

15. ročník Festivalu vedy a techniky 2012 dopadol nad očakávania

Dátum: 17.11.2012  |  Autor: Bronka  |  Kategória: nekategorizované

Festival vedy a techniky 2012Ako jeden z organizátorov môžem povedať, že i keď to nebol môj prvý „Festival“ bol jedným z tých najkrajších, najemotívnejších, najvtipnejších a najtalentovanejších. A nie je to len môj názor. Už počas hodnotenia som si všímala členov hodnotiacej komisie ako neveriacky krútia hlavami nad schopnosťami tých úžasných mladých ľudí, ktorí im tam predstavovali tie neuveriteľné objavy, výskumy a prezentovali výsledky svojej užitočnej práce či nápadov. „Tento rok to bude naozaj ťažké“ – to bola veta, ktorú som počula nie jeden krát od hodnotiteľov a to, čo som aj ja zbežne videla, keď som prechádzala okolo projektov ma presvedčilo, že to skutočne nehovoria len tak. O prestížnosti prác, ktoré sa na tohtoročnom Festivale vedy a techniky prezentovali svedčí i vysoká návštevnosť škôl z rôznych kútov Slovenska, ktorých žiaci si nenechali ujsť možnosť vidieť a zažiť atmosféru tejto súťaže a možno sa aj v rámci týchto hostí nájdu budúci súťažiaci, ktorí nás o rok prekvapia a ohromia svojim talentom.

FOTOGALÉRIA 1

FOTOGALÉRIA 2

Festival vedy a techniky sa i tento rok uskutočnil v priestoroch Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského počas novembrového TÝŽDŇA VEDY v dňoch 8. – 10. 11. 2012. Túto súťažnú prehliadku vedecko-technických prác mladých ľudí – žiakov stredných a základných škôl zorganizovala AMAVET za pomoci mnohých partnerov a priateľov, za čo im veľmi pekne ĎAKUJEME.

O prestížnosti celoštátnej prehliadky projektov mladých vedátorov svedčí i fakt, že záštitu nad týmto podujatím prevzal prof. Douglas Dean Osheroff, nositeľ Nobelovej ceny za fyziku, aby popularizoval vedu a techniku aj na Slovensku. Tento výnimočný človek navštívil Slovensko v júni tohto roku na pozvanie AMAVETu a s podporou Slovenských elektrární, a. s., členom skupiny Enel.

Tri dni svoje projekty (celkovo ich bolo 68) obhajovalo spolu 103 súťažiacich z rôznych kútov Slovenska, ktorých projekty postúpili do celoštátneho kola a mohli sa tak zúčastniť tejto jedinečnej prehliadky.  Zo svojimi projektmi (7) sa Festivalu vedy a techniky 2012 zúčastnilo aj 16 mladých ľudí, členov našich partnerských organizácií zo Španielska, Belgicka a Českej republiky, čím sa vytvoril priestor na vytvorenie medzinárodných priateľstiev.

Festival vedy a techniky 2012

Od príchodu účastníkov, cez registráciu, otvárací ceremoniál, na ktorom sme privítali aj veľvyslancov Španielskeho a Belgického kráľovstva, prednášky až po samotnú prezentáciu súťažných projektov bolo na mieste, kde sa tieto mladé vedecko – technické talenty sústredili, cítiť obrovské nadšenie, snahu a emócie účastníkov ako aj radosť hodnotiteľov z toľkých kvalitných prác a projektov. Všetko to vyvrcholilo zatváracím ceremoniálom, na ktorom sa po zdĺhavej porade hodnotiacej komisie predniesli dlho očakávané výsledky. Sme veľmi radi, že sme mohli mnoho projektov oceniť nielen hodnotnými vecnými cenami, oceneniami Prírodovedeckej fakulty UK ako aj dekana tejto fakulty ale aj cenami od amerických asociácií a spoločností. Najväčšími víťazstvami sú však určite umiestnenia na medzinárodných súťažiach v Európe, v Spojených arabských emirátov a  v USA. Postúpiť sa rozhodla hodnotiaca komisia celkovo 25 súťažiacich s 18 projektmi. Emócie, ktoré Zatvárací ceremoniál vyvolal boli také silné, že zasiahli snáď každého, kto sa na ňom nachádzal. Spokojnosť účastníkov, ich učiteľov či rodičov v nás organizátoroch vyvolala pocit, že aj cez náročnú prípravu je táto súťaž každý rok tou najzákladnejšou časťou úspechu mladých vedcov, ktorá ich dokáže posunúť na miesta, o ktorých ani netušia. Už len účasť na Festivale vedy a techniky je im odmenou, pretože ich učí nebáť sa vystúpiť z radov, tvoriť, experimentovať, zlepšovať sa a bojovať o svoje miesto medzi najlepšími mladými vedcami z celého sveta. A samozrejme v nás radosť účastníkov vyvolala i pocit, že to všetko opäť stálo za to.  

Bronislava Czinegeová, PR, AMAVET